Preşedintele chinez îl felicită pe omologul său nord-coreean pentru realegerea sa ca președinte al Comisiei de Afaceri de Stat

Publicat:

Preşedintele chinez, Xi Jinping, l-a felicitat într-o convorbire telefonică pe liderul nord-coreean, Kim Jong Un, pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte al celui mai înalt organism decizional din ţară, transmite EFE, care preia o ştire de vineri a agenţiei Xinhua, potrivit agerpres.

Xi i-a transmis lui Kim “cele mai calde felicitări” şi cele “mai bune urări” şi a apreciat că decizia “reflectă încrederea şi susţinerea” acordate “atât de partid, cât şi de poporul nord-coreean”.


Citește și: 6 morți în China după ce un tren deraiat s-a oprit într-o casă – VIDEO

Totodată, el a evidenţiat prietenia dintre China şi Coreea de Nord.

“M-am întâlnit cu tovarăşul Kim de patru ori în ultimul an şi împreună am luat prin consens decizii importante care au deschis un nou capitol în relaţiile bilaterale”, a arătat Xi, care a subliniat că în acest an se aniversează 70 de ani de relaţii între cei doi vecini “prietenoşi, legaţi de râuri şi munţi”.

Aşa cum era de aşteptat, notează EFE, Kim a fost reales preşedinte al Comisiei de Afaceri de Stat în cadrul sesiunii de deschidere, de joi, a noii legislaturi a Adunării Populare Supreme, după cum a informat presa nord-coreeană.

Kim Jong Un a fost ales pentru prima dată preşedinte al respectivei comisii în iunie 2016, când aceasta a şi fost creată.

Totodată, prim-ministrul Pak Pong Ju a fost înlocuit cu Kim Jae Ryong, un înalt oficial al Partidului Muncitoresc Coreean la putere, potrivit agenţiei KCNA.

Choe Ryong Hae, care în primii ani de mandat al lui Kim Jong Un a fost considerat numărul doi al regimului, îl înlocuieşte pe veteranul Kim Yong Nam, 91 de ani, din funcţia de preşedinte onorific, pe care o ocupa din 1998.

Citește și: Un angajat ONU este acuzat de spionaj în Tunisia

Principalul delegat din echipa de negociere cu SUA şi unul din responsabilii serviciului de informaţii nord-coreean, Kim Yong Chol, şi-a păstrat funcţia din cadrul Comisiei de Afaceri de Stat, la fel cum s-a întâmplat şi cu o altă figură centrală a discuţiilor despre denuclearizare, ministrul Afacerilor Externe, Ri Yong Ho.

Unii analişti notau posibilitatea ca, după eşecul ultimului summit de la Hanoi, Kim Jong Un să recurgă la schimbări.

Dar, departe de a le face, liderul de la Phenian i-a reconfirmat pe membrii echipei de negociere în funcţiile lor sau i-a promovat pe o treaptă superioară, precum în cazul lui Choe Son Hui, ministru adjunct de Externe, care, la reuniunea parlamentară de joi, a fost aleasă pentru prima dată membru al Comisiei de Afaceri de Stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.