X

Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Şeful Comitetului militar al NATO a declarat sâmbătă că Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă – reflectând convingerile unui număr de aliaţi ai Statelor Unite – chiar dacă administraţia Biden se opune să permită Kievului să facă acest lucru folosind arme fabricate în America, potrivit AP.

„Fiecare naţiune care este atacată are dreptul de a se apăra. Iar acest drept nu se opreşte la graniţa propriei naţiuni”, a declarat amiralul Rob Bauer, vorbind la încheierea reuniunii anuale a comitetului, la care a participat şi generalul american CQ Brown, şeful Statului Major Întrunit, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Bauer, din Olanda, a adăugat, de asemenea, că naţiunile au dreptul suveran de a pune limite armelor pe care le trimit în Ucraina. Însă, aflat alături de el la o conferinţă de presă, generalul-locotenent Karel Řehka, şeful Statului Major al forţelor armate cehe, a precizat că naţiunea sa nu impune Kievului astfel de restricţii privind armele.

„Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să o folosească”, a declarat Řehka.

Comentariile lor au fost făcute în timp ce preşedintele american Joe Biden analizează dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acţiune furnizate de americani pentru a lovi adânc în Rusia. Şi ele fac aluzie la diviziunile pe această temă.

Biden s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, după vizita din această săptămână la Kiev a diplomaţilor lor de top, care au fost supuşi unor noi presiuni pentru a slăbi restricţiile privind armele. Oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile au declarat că, în opinia lor, Starmer solicita aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete britanice Storm Shadow pentru lovituri extinse în Rusia.

Aprobarea lui Biden ar putea fi necesară deoarece componentele Storm Shadow sunt fabricate în SUA. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăşi statutul conversaţiilor private, au declarat că ei cred că Biden ar fi de acord, dar nu a fost anunţată încă nicio decizie.

Furnizarea de sprijin şi instruire suplimentară pentru Ucraina a fost un subiect cheie la reuniunea şefilor NATO, dar nu era clar sâmbătă dacă dezbaterea privind restricţiile SUA a fost discutată.

Multe dintre naţiunile europene au sprijinit energic Ucraina, în parte pentru că se tem să nu fie următoarea victimă a unei Rusii mai puternice.

În deschiderea reuniunii, preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, i-a îndemnat pe şefii militari reuniţi în sală să fie „îndrăzneţi şi deschişi în articularea evaluărilor şi recomandărilor dumneavoastră”. Aliaţii, a spus el, trebuie „să ia măsurile corecte şi deciziile corecte pentru a ne proteja ţările şi modul nostru de viaţă”.

Liderii militari elaborează în mod obişnuit planuri şi recomandări care sunt apoi trimise secretarilor civili ai apărării din NATO pentru discuţii şi apoi liderilor naţiunilor din alianţă.

SUA permit Ucrainei să folosească arme furnizate de americani în lovituri transfrontaliere pentru a contracara atacurile forţelor ruse. Dar nu permite Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi ATACMS, în interiorul Rusiei. Statele Unite au susţinut că Ucraina dispune de drone care pot lovi departe şi că ar trebui să utilizeze ATACMS cu discernământ, deoarece dispune doar de un număr limitat.

Ucraina şi-a intensificat apelurile la Washington pentru ridicarea restricţiilor, în special pe măsură ce se apropie iarna şi Kievul îşi face griji cu privire la câştigurile Rusiei în timpul lunilor mai reci.

„Vrei să slăbeşti inamicul care te atacă pentru a putea nu numai să te lupţi cu săgeţile care vin în calea ta, ci şi să ataci arcaşul care, după cum vedem, operează foarte des din Rusia în Ucraina”, a declarat Bauer. „Deci, din punct de vedere militar, există un motiv bun pentru a face acest lucru, pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care ajunge pe front. Asta este ceea ce doriţi să opriţi, dacă este posibil”.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut afirmaţii similare, susţinând că un singur sistem de arme nu va determina succesul în război.

„Există o serie de lucruri care intră în ecuaţia generală pentru a stabili dacă ştii sau nu că vrei să oferi o capacitate sau alta”, a declarat vineri Austin. „Nu există un glonţ de argint când vine vorba de astfel de lucruri”.

De asemenea, el a menţionat că Ucraina a fost deja capabilă să lovească în interiorul Rusiei cu propriile sisteme produse intern, inclusiv drone.

Tags: kievNATORob Bauer
Externe