Preşedintele Conferinţei pentru Securitate de la Munchen se teme de o ‘ruptură epocală’ în relaţia transatlantică

Publicat:

Preşedintele Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger, a descris actuala criză din relaţia transatlantică drept o ‘ruptură epocală’ în istoria Occidentului, relatează agenţia dpa, căreia acesta i-a acordat un interviu, potrivit agerpres.

Conflictul dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi Uniunea Europeană pe teme precum comerţul, schimbările climatice, poziţionarea faţă de acordurile şi instituţiile internaţionale are implicaţii mult mai ample decât dezacordul de acum 15 ani privind războiul din Irak, a menţionat acest analist în interviul acordat agenţiei germane de presă. Pentru că la acea vreme nu au fost schimbate convingerile fundamentale ale Occidentului, explică în continuare Ischinger, care a fost şi ambasador al Germaniei în SUA.


Citește și : Uniunea Europeană anunţă noi taxe vamale unor importuri americane din iunie

‘Ceea ce avem acum este un proces mult mai grav, întrucât odată cu el sunt zdruncinate elemente fundamentale ale Occidentului şi valori occidentale’, estimează el înaintea summitului G7, la care Trump va participa vineri în Canada.

În anul 2002 Germania şi Franţa au refuzat să se alăture Statelor Unite în războiul din Irak, fapt care tensionat atunci relaţia transatlantică.

Actualele puncte de divergenţă în această relaţie sunt decizia lui Trump de a impune taxe vamale pe produsele din oţel şi aluminiu importate din UE şi din alte state, precum şi alte decizii ale sale de retragere a SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, la fel ca şi din cel privind dosarul nuclear iranian.

În opinia lui Wolfgang Ischinger, europenii trebuie să reacţioneze în faţa acestei crize cu mai multă încredere în forţele proprii. ‘Săritul din trenul în mers trebuie să înceteze’, consideră el.

Citește și : Italia: Cinci români arestaţi în Sicilia, acuzaţi de exploatarea altor români

Totuşi, acest fost diplomat, acum în vârstă de 72 de ani, crede că Trump nu este singurul vinovat pentru această situaţie. ‘Nu trebuie să căutăm toate greşelile de cealaltă parte a Atlanticului’, a subliniat Ischinger, dând ca exemplu ce amplifică această criză refuzul Germaniei de a-şi suplimenta bugetul apărării conform regulilor NATO.

Însă în acelaşi timp el nu crede că acest conflict poate fi rezolvat atât timp cât Trump este la Casa Albă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.