X

Preşedintele Consiliului European îi cere preşedintelui ceh, Milos Zeman, să continue cooperarea cu Uniunea Europeană

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut luni preşedintelui ceh, Milos Zeman, să continue să coopereze cu Uniunea Europeană în urma realegerii sale după o campanie electorală marcată de critici la adresa blocului comunitar, transmite Reuters.

”Am încredere că ţara dumneavoastră va continua să joace un rol activ şi constructiv în interiorul Uniunii Europene”, a scris Tusk în mesajul de felicitare adresat lui Milos Zeman, conform agerpres.

Fostul premier polonez, care încearcă să ajute la depăşirea fricţiunilor dintre unele state membre vest-europene şi ţări foste comuniste intrate ulterior în UE, a evidenţiat propriile eforturi de a face ca UE să ‘răspundă mai bine îngrijorărilor cetăţenilor europeni’.

Citește și : Germania : Martin Schulz, sceptic cu privire la încheierea rapidă a negocierilor privind noua coaliție de guvernare

Întrebat dacă UE are motive de îngrijorare în urma realegerii lui Zeman ca preşedinte al Cehiei, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European a răspuns: ”Noi nu suntem îngrijoraţi”.

Luni seară, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să aibă o întâlnire, la Bruxelles, cu premierul ceh Andrej Babis, ce are sprijinul lui Zeman pentru a forma un guvern la Praga în urma alegerilor parlamentare din octombrie.

Milos Zeman (73 de ani) a obţinut o victorie strânsă în faţa independentului Jiri Drahos (68 de ani), academician şi nou intrat în politică. În favoarea preşedintelui în funcţie au votat 51,5% dintre alegători, în timp ce pentru contracandidatul său s-au pronunţat 48,5% dintre electori, conform rezultatelor anunţate de televiziunea publică, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Preşedintele Cehiei are prerogative limitate, dar numeşte un mare număr de responsabili de rang înalt şi are un rol crucial în procesul de numire a unui nou guvern, situaţie prin care trece ţara în prezent.

Şeful statului este şi un influent lider de opinie şi îşi reprezintă ţara pe plan extern, un rol pe care Zeman l-a folosit pentru a intensifica relaţiile cu Rusia şi China, consacrând mai puţin timp aliaţilor occidentali ai Cehiei.

Tags: campanie electoralacehiacriticiDonald TuskMilos ZemanUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora