X

Preşedintele Consiliului European: Ar trebui să îi fim recunoscători lui Trump, a scăpat Europa de toate iluziile

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că Donald Trump nu este un prieten de nădejde şi că acţionează cu imprevizibil, scrie The Independent, potrivit news.ro .

Vorbind la un summit organizat în capitala Bulgariei, Sofia, despre viitorul ţărilor balcanice, Tusk a declarat că doreşte ca Europa să îşi menţină strategia în ceea ce priveşte noile politici ale lui Trump şi a cerut ca Uniunea Europeană să fie exclusă în totalitate de la tarifele noi pentru exporturile de oţel şi aluminiu impuse de preşedintele american.

Citește și : Egipt: Preşedintele al-Sisi a graţiat peste 330 de deţinuţi

“În afară de provocările politice tradiţionale, cum ar fi evoluţia Chinei sau agresivitatea Rusiei, astăzi suntem martorii unui nou fenomen: încrederea de sine imprevizibilă a administraţiei americane. Având în vedere ultimele decizii ale preşedintelui Trump, cineva s-ar putea gândi: cu astfel de prieteni, cine are nevoie de duşmani? Dar, sincer vorbind, Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare lui Trump pentru că datorită lui am scăpat de toate iluziile. Ne-a făcut să realizăm că dacă ai nevoie de o mână de ajutor, vei găsi una chiar la tine”, a declarat Tusk.

El a continuat: “Europa trebuie să facă tot ce este posibil pentru a proteja legăturile transatlantice, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi pentru situaţia în care vom fi nevoiţi să acţionăm singuri. Avem potenţialul necesar pentru a face faţă provocării, dar trebuie să existe mai multă unitate politică şi determinare”.

Citește și : Nave militare ruse vor patrula ‘permanent’ în Marea Mediterană din cauza menţinerii ameninţării teroriste în Siria (Putin)

Tags: Donald TuskeuropaprietensofiasummitTrumpuniunea europeana
Categorii: Diaspora