Preşedintele CPI îi cheamă pe americani să adere la această instanță

Publicat:

Preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI, cu sediul la Haga), judecătorul Chile Eboe-Osuji (foto), vizat de un atac de o virulenţă neobişnuită al Washingtonului, a chemat Statele Unite să susţine Curtea şi să adere la tratatul fondator al acesteia, Statutul de la Roma, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Victimele trecute, prezente şi viitoare ale genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război au nevoie de aceasta. Cu deplin simţ al responsabilităţii, îi chem în mod direct pe conducătorii Statelor Unite să aducă acest sprijin CPI’, a declarat preşedintele Curţii, într-un comunicat dat publicităţii luni.


Citește și: Preşedinta şi co-proprietara companiei aeriene S7 a murit în tragedia aviatică din Germania – VIDEO

Procurorul CPI Fatou Bensouda a anunţat în 2017 că le va cere judecătorilor autorizaţia de a deschide o anchetă privind presupusele crime de război comise în războiul afgan, mai ales de către armata americană.

SUA şi-au pus în martie în aplicare ameninţarea fără precedent împotriva Curţii, anunţând restricţii de viză pentru a încerca să împiedice orice anchetă a acestei jurisdicţii internaţionale – la care SUA nu este membră – împotriva militarilor americani, în special în Afganistan.

Preşedintele CPI s-a aflat vineri la Washington pentru reuniunea anuală a Societăţii americane de drept internaţional (American Society of International Law).

Citește și: Președintele algerian se pregătește să-și anunțe demisia

Eboe-Osuji a chemat Statele Unite să ‘se alăture celor mai apropiaţi aliaţi şi prieteni la masa Statutului de la Roma’, şi să susţină Curtea, ‘ale cărei valori şi obiective sunt întru totul compatibile cu cele mai bune instincte ale Americii şi cu valorile sale’.

CPI este reglementată de Statutul de la Roma, tratat intrat în vigoare la 1 iulie 2002 şi ratificat între timp de 123 de state. Procurorul Curţii poate declanşa propriile anchete fără permisiunea judecătorilor, cu condiţia ca acestea să implice cel puţin un stat membru, cum este cazul Afganistanului.

Relaţiile dintre Washington şi CPI au fost întotdeauna tumultoase. SUA au refuzat să adere la CPI şi, mai ales prin acorduri bilaterale cu numeroase ţări, au făcut tot posibilul ca americanii să nu poată fi vizaţi de anchete. Administraţia Donald Trump a împins la extrem sfidarea faţă de CPI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.