Preşedintele croat Milanovic a părăsit o ceremonie după ce un veteran a afişat un simbol fascist

Publicat:

Preşedintele croat Zoran Milanovic a părăsit vineri o ceremonie în memoria celor căzuţi în război după ce un veteran a afişat un simbol fascist, relatează agenţia DPA, scrie agerpres.

Preşedintele a părăsit un eveniment de depunere de coroane pentru cei ucişi în războiul împotriva Serbiei (1991-95) în satul Okucani din Slavonia de vest după ce a observat un veteran purtând o jachetă cu cuvintele salutului fascist croat: “Gata pentru patrie!” (Za dom spremni!)


Citește și : Bilanțul epidemiei de coronavirus în Italia

Bărbatul, membru al delegaţiei oficiale a asociaţiei de veterani a ţării, a acoperit înainte sloganul ofensator cu jacheta sa.

Milanovic, un social-democrat care ocupă funcţia de la începutul anului, a declarat ulterior presei că a decis să plece de la eveniment după ce a observat inscripţia.

“Îmi pare rău, am venit aici pentru a aduce un omagiu celor căzuţi pentru Croaţia”, a declarat el după aceea jurnaliştilor, adăugând că a considerat decizia bărbatului de a purta vesta o provocare deliberată.

Ceremonia de vineri a avut loc la Okucani, la 130 de kilometri est de Zagreb, pentru a marca a 25-a aniversare a începutului operaţiunii armatei care a eliberat zone mari ale ţării de sub ocupaţia sârbă, notează DPA.

Citește și : Zeci de jurnalişti au murit de COVID-19, de la 1 martie în lume

Conflictul croato-sârb a fost unul din seria de războaie care au avut loc în anii 1990 şi au condus la destrămarea fostei Iugoslavii. Peste 100.000 de persoane au murit şi milioane au fost strămutate.

Salutul “Gata pentru patrie!” a fost folosit de fasciştii croaţi, ustaşii, care au condus Croaţia între 1941 şi 1945 ca vasali ai
Germaniei naziste. Nostalgia faţă de regimul ustaş este încă răspândită în cercurile ultra-dreptei şi bisericeşti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.