X

Preşedintele cubanez evocă ‘progrese foarte discrete’ în cooperarea cu Statele Unite

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel evocă ”progrese foarte discrete” în cooperarea Cubei cu Statele Unite, mai ales în domeniul migraţiei, în pofida unui vechi embargo impus de America insulei comuniste, relatează AFP, scrie news.ro .  

”Am făcut progrese foarte discrete în vederea aşezării cooperării bilaterale pe calea punerii în aplicare a acordurilor migraţiei dar şi în alte domenii prioritare ale celor două ţări”, a anunţat miercuri, la prezentarea bilanţului în Parlament, Miguel Diaz-Canel.

Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

Însă ”caracteristica fundamentală şi care ne defineşte relaţia bilaterală rămâne embargoul economic” aflat în vigoare din 1962, a subliniat preşedintele cubanez.

Washingtonul şi Havana au reluat în 2022 negocieri pe tema migraţiei, în contextul unei emigraţii-record a cubanezilor, mai ales către Statele Unite.

Ambasada Statelor Unite la Havana urmează să emită din nou vize – în ianuarie -, după aproape cinci ani de întrerupere.

Acest serviciu a fost relansat în mai, însă în mod limitat.

În 2022, Statele Unite au emis 20.000 de vize cubanezilor, potrivit unor acorduri încheiate între cele două ţări în 1994 – rămase literă moarte în ultimii ani.

Preşedintele cubanez a subliniat miercuri ajutorul tehnic oferit de către Statele Unite în august, în timpul unui vast incendiu care a devastat un depozit de combustibil la Matazas (centru) şi asupra unui ajutor în valoare de două milioane de dolari oferit de către Washington după uraganul Ian, care a devastat o parte a insulei în septembrie.

”Acest ajutor a fost oferit fără condiţii”, a subliniat preşedintele cubanez.

Miguel Diaz-Canel a acuzat însă Washingtonul de promovarea ”deschisă a unei politici de subversiune” şi a unor ”tentative de destabilizare” a Cubei.

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a menţinut toate cele 243 de măsuri coercitive impuse Cubei de către predecesorul său republican Donald Trump (2017-2021), în cadrul unei politici de ”presiune maximă” asupra insulei, a denunţat şeful statului cubanez.

El a recunoscut că 2022 a fost ”un an deosebit de complicat” pentru Cuba, din cauza embargoului american, crizei internaţionale şi ”propriei noastre incompetenţe şi greşelilor noastre”.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

”Am o nemulţumire uriaşă faţă de faptul că nu am fost capabil să obţin, ca şef al ţării, rezultatele de care are nevoie poporul cubanez pentru a atinge prosperitatea atât de mult aşteptată şi sperată”, a declarat el, autocritic.

Diaz-Canel şi-a exprimat speranţa ca 2023 să fie ”un an mai bun”.

”Însă, pentru a reuşi, avem nevoie de un plan mai mult decât global, este nevoie să zguduim inerţia, să interzicem birocraţia, să eliminăm obstacolele şi să surmontăm complezenţa”, a subliniat el.

Tags: havanaMiguel Diaz-CanelStatele Unitewashington
Categorii: Știrile zilei