Președintele din Guatemala este pus sub presiune: Oamenii din stradă îi cer DEMISIA!

Publicat:

Sute de guatemalezi au ieşit din nou duminică în stradă pentru a cere demisia preşedintelui conservator Alejandro Giammattei, căruia îi reproşează în special că nu a consacrat suficiente resurse de stat pentru a lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestanţii reuniţi în piaţa centrală din Ciudad de Guatemala, fostul sediu al guvernului, purtau banderole cu mesaje ca “Mai bine mor rebel decât să trăiesc ca sclav” şi “Giammattei, afară!”.


Citește și: Oamenii lui Trump RUP contractul cu o avocată controversată

Protestatarii contestă bugetul pe 2021 şi cer plecarea preşedintelui Giammattei, un medic în vârstă de 64 de ani aflat la putere din ianuarie a.c.. În Guatemala, preşedintele este şi şeful guvernului.

Dacă manifestaţiile de duminică s-au desfăşurat în general paşnic, sâmbătă, un grup de manifestanţi a incendiat sediul parlamentului, în semn de protest împotriva adoptării bugetului pe anul viitor, care nu prevede creşterea cheltuielilor sociale.

Şeful statului a publicat duminică un apel la dialog, asigurând totodată că acţiunile violente de sâmbătă au venit din partea unor “grupuri minoritare care încearcă să impună o lovitură de stat”.

Secretarul general al Organizaţiei statelor americane, Luis Almagro, precum şi Comisia interamericană pentru drepturile omului au criticat atât bugetul cât şi violenţa exercitată împotriva manifestanţilor, condamnând în acelaşi timp incidentele de la parlament.

În cursul manifestaţiei de sâmbătă, poliţia a reţinut aproape 40 de oameni, între care doi minori, a menţionat Curtea supremă de justiţie, în timp ce Crucea roşie a indicat că a tratat circa 50 de manifestanţi. Circa 15 persoane au fost spitalizate, între care una în stare gravă, dar stabilă, potrivit spitalelor Roosevelt şi San Juan de Dios.

Bugetul de aproape 12,8 miliarde de dolari adoptat săptămâna trecută de Congresul guatemalez este cu 25% mai mare decât cel pe 2020, dar majoritatea fondurilor sunt destinate unor lucrări de infrastructură atribuite sectorului privat şi nu sunt prevăzute creşteri pentru sănătate şi educaţie şi nici pentru combaterea sărăciei şi malnutriţiei infantile, care afectează aproape jumătate dintre copiii sub cinci ani.

Guatemalezii denunţă de asemenea lipsa de transparenţă în ce priveşte resursele menite să răspundă la pandemia cu noul coronavirus, dar şi crearea unui post de “superministru” atribuit unui tânăr apropiat de preşedinte.

Vicepreşedintele Guillermo Castillo, care s-a delimitat deja de preşedinte şi l-a îndemnat să demisioneze pentru “binele ţării”, a cerut duminică justiţiei să ancheteze atât incendierea sediului legislativului, cât şi represiunile poliţiei.

Citește și: Peste 100 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună din Mexic

Universitatea San Carlos, singura publică din ţară, a făcut la grevă naţională luni, iar Comitetul pentru dezvoltare rurală Codeca a anunţat că va bloca luni principalele şosele din ţară.

În 2015, proteste stradale masive împotriva corupţiei au dus la demisia preşedintelui Otto Perez Molina, a vicepreşedintei Roxana Baldetti şi guvernului său. Molina şi Baldetti sunt în prezent după gratii, în aşteptarea procesului, în mai multe cazuri de corupţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.