X

Președintele din Sri Lanka va demisiona după ce protestatarii au luat cu asalt reședința sa oficială

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a anunțat că va demisiona după ce protestatarii au luat cu asalt reședința sa oficială și au incendiat casa premierului, potrivit BBC , informează mediafax.

Sute de mii de oameni au protestat în capitala Colombo, cerând demisia lui Rajapaksa din cauza proastei gestiuni economice.

Citește și :  După demisia lui Johnson, Biden afirmă că doreşte continuarea ‘strânsei cooperări’ cu Regatul Unit

Președintele va demisiona pe 13 iulie, iar premierul Wickremesinghe a fost și el de acord să demisioneze.

Președintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, a declarat că președintele a decis să demisioneze „pentru a asigura o predare pașnică a puterii”.

„Prin urmare, solicit publicului să respecte legea și să mențină pacea”, a spus el.

Cu doar câteva ore mai devreme, locuința premierului a fost incendiată după ce protestatarii au intrat în interior. Anterior, mulțimea a invadat reședința oficială a lui Rajapaksa, plimbându-se prin interior și sărind în piscina sa.

Insula de 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută care a limitat importurile de combustibil, alimente și medicamente, aruncând țara în cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței în 1948.

Citește și : Boris Johnson îi va lăsa succesorului său ‘deciziile bugetare majore’ (Downing Street)

Criza vine după ce pandemia a afectat economia dependentă de turism și a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriașe, de creșterea prețului petrolului și de interzicerea anul trecut a importului de îngrășăminte chimice, care a devastat agricultura.

Tags: Gotabaya RajapaksaRajapaksaSri LankaWickremesinghe
Categorii: Știrile zilei