Preşedintele egiptean a luat legătura cu şeful juntei militare sudaneze

Publicat:

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi (foto), a discutat telefonic cu şeful juntei militare sudaneze, Abdel Fattah al-Burhani, căruia i-a comunicat sprijinul ţării sale pentru securitatea şi stabilitatea Sudanului, au informat miercuri surse oficiale citate de agenţia EFE, potrivit agerpres.

“Preşedintele al-Sisi a confirmat poziţia Egiptului de sprijin total pentru securitatea şi stabilitatea Sudanului, precum şi de susţinere a voinţei şi opţiunilor poporului sudanez în ce priveşte viitorul ţării şi menţinerea instituţiilor statului”, a precizat preşedinţia egipteană într-un comunicat.


Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

Discuţia telefonică, purtată marţi, reprezintă prima comunicare oficială între cele două state vecine după ce armata sudaneză l-a destituit din funcţie pe preşedintele Omar al-Bashir, pe 11 aprilie.

Al-Sisi a subliniat că Egiptul sprijină Sudanul pentru “a depăşi perioada actuală în conformitate cu aspiraţiile poporului sudanez” şi a exprimat necesitatea unor “eforturi” la nivel regional şi internaţional pentru a ajuta Khartoumul în actuala etapă şi pentru a înfrunta criza economică din ţară.

Armata l-a răsturnat de la putere pe al-Bashir în contextul unor proteste masive, care continuă la Khartoum pentru a pune presiune pe militari să cedeze puterea unei autorităţi civile.

Junta militară a anunţat că va rămâne la putere pe o perioadă de doi ani, însă a început deja un proces de dialog cu partidele pentru a pregăti tranziţia politică a ţării.

Citește și: Conservatorii canadieni au câștigat alegerile din Alberta

Al-Sisi, care a ajuns la conducerea Egiptului printr-o lovitură de stat în 2013, a avut o relaţie fluctuantă cu al-Bashir, din cauza apropierii Sudanului de Turcia şi a unor dispute de frontieră, între altele.

Problema care a creat cele mai mari tensiuni în ultimii ani a fost indiferenţa pe care, potrivit Egiptului, guvernul de la Khartoum a arătat-o faţă de Etiopia în ce priveşte construcţia unei centrale hidroelectrice care, se tem autorităţile de la Cairo, va afecta debitul Nilului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.