X

Preşedintele egiptean a luat legătura cu şeful juntei militare sudaneze

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi (foto), a discutat telefonic cu şeful juntei militare sudaneze, Abdel Fattah al-Burhani, căruia i-a comunicat sprijinul ţării sale pentru securitatea şi stabilitatea Sudanului, au informat miercuri surse oficiale citate de agenţia EFE, potrivit agerpres.

“Preşedintele al-Sisi a confirmat poziţia Egiptului de sprijin total pentru securitatea şi stabilitatea Sudanului, precum şi de susţinere a voinţei şi opţiunilor poporului sudanez în ce priveşte viitorul ţării şi menţinerea instituţiilor statului”, a precizat preşedinţia egipteană într-un comunicat.

Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

Discuţia telefonică, purtată marţi, reprezintă prima comunicare oficială între cele două state vecine după ce armata sudaneză l-a destituit din funcţie pe preşedintele Omar al-Bashir, pe 11 aprilie.

Al-Sisi a subliniat că Egiptul sprijină Sudanul pentru “a depăşi perioada actuală în conformitate cu aspiraţiile poporului sudanez” şi a exprimat necesitatea unor “eforturi” la nivel regional şi internaţional pentru a ajuta Khartoumul în actuala etapă şi pentru a înfrunta criza economică din ţară.

Armata l-a răsturnat de la putere pe al-Bashir în contextul unor proteste masive, care continuă la Khartoum pentru a pune presiune pe militari să cedeze puterea unei autorităţi civile.

Junta militară a anunţat că va rămâne la putere pe o perioadă de doi ani, însă a început deja un proces de dialog cu partidele pentru a pregăti tranziţia politică a ţării.

Citește și: Conservatorii canadieni au câștigat alegerile din Alberta

Al-Sisi, care a ajuns la conducerea Egiptului printr-o lovitură de stat în 2013, a avut o relaţie fluctuantă cu al-Bashir, din cauza apropierii Sudanului de Turcia şi a unor dispute de frontieră, între altele.

Problema care a creat cele mai mari tensiuni în ultimii ani a fost indiferenţa pe care, potrivit Egiptului, guvernul de la Khartoum a arătat-o faţă de Etiopia în ce priveşte construcţia unei centrale hidroelectrice care, se tem autorităţile de la Cairo, va afecta debitul Nilului.

Tags: Abdel Fattah al-BurhaniAbdel Fattah Al-SisiCairoegiptKhartoumSudan
Categorii: Știrile zilei