Preşedintele egiptean i-a oferit sprijin noului prim-ministru libian, într-o recalibrare a politicii faţă de ţara vecină

Publicat:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a primit joi, la Cairo, pe prim-ministrul interimar libian Abdulhamid Dbeibeh, oferind sprijin pentru a se ajunge la stabilitate în ţara vecină devastată de conflict, a anunţat preşedinţia de la Cairo, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Egiptul a salutat anunţul recent privind formarea noului guvern interimar libian – în cadrul eforturilor ONU de a uni taberele rivale din estul şi vestul Libiei – şi are în plan redeschiderea ambasadei sale la Tripoli.


Citește și : Moscova este SCANDALIZATĂ de INGERINŢA CEDO în cazul Navalnîi

Egiptul a fost unul din principalii susţinători ai mareşalului Khalifa Haftar, omul forte în estul Libiei, văzând în el cea mai bună opţiune pentru securizarea graniţei sale cu ţara vecină. Campania lui Haftar de a prelua controlul asupra capitalei Tripoli, în vestul ţării, a eşuat în iunie.

Joi, Sisi a afirmat ‘disponibilitatea deplină a Egiptului de a-şi oferi întreaga expertiză şi experienţă (…) într-un mod care să contribuie la a aşeza Libia pe calea cea bună şi a pregăti ţara pentru a se îndrepta spre orizonturi de construcţie, dezvoltare şi stabilitate’, se arată în comunicatul preşedinţiei.

Surse din serviciile de informaţii egiptene şi diplomaţi occidentali spun că încercările Egiptului de a colabora cu Tripoli reprezintă o recalibrare de politică după eşecul campaniei lui Haftar.

După întrevederea cu Sisi, Dbeibeh a scris pe Twitter: ‘Aşteptăm cu nerăbdare să avem o relaţie strategică între ţările noastre frăţeşti’.

Citește și : Anglia înregistrează o scădere abruptă a numărului de infectări

Egiptul şi-a închis ambasada de la Tripoli în 2014, la fel cum au procedat multe alte state în contextul intensificării conflictului între guvernele rivale paralele create în haosul care a urmat răsturnării de la putere a lui Muammar Gaddafi, după patru decenii.

Turcia, un rival regional al Egiptului şi un susţinător militar al facţiunilor vest-libiene, şi-a redeschis ambasada la Tripoli în 2017. Noul prim-ministru libian Dbeibeh a întreprins o vizită şi în Turcia săptămâna trecută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.