Preşedintele Egiptului dobândeşte puteri sporite în timpul stării de urgenţă

Publicat:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a ratificat vineri o serie de amendamente la legea privind starea de urgenţă care îi extinde puterile, o măsură luată în plină pandemie de COVID-19 şi denunţată de ONG-uri, potrivit AFP şi agerpres.

Joi, Human Rights Watch (HRW) a denunţat într-un comunicat amendamentele, aprobate de Parlament la sfârşitul lunii aprilie, calificându-le o “acoperire” pentru introducerea de “noi puteri represive”.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Iran! Panică totală pe străzile din Teheran

“Guvernul preşedintelui al-Sissi se foloseşte de pandemie pentru a extinde, şi nu a reforma, legea de urgenţă abuzivă din Egipt”, a spus Joe Stork, director adjunct pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Human Rights Watch.

Amendamentele, publicate în Monitorul Oficial joi seară, îi permit preşedintelui să dispună închiderea şcolilor, suspendarea serviciilor publice, interzicerea adunărilor publice şi private şi plasarea în carantină a persoanelor care intră în ţară.

Ele îi permit de asemenea preşedintelui să limiteze comerţul anumitor produse, să rechiziţioneze centrele medicale private şi să transforme şcoli, centre educative şi alte instituţii publice în spitale de campanie.

Procurorul militar ar avea de asemenea permisiunea să asiste Ministerul Public în anchetarea crimelor raportate de forţele armate responsabile cu respectarea legilor sub starea de urgenţă.

Stork a subliniat că deşi unele dintre aceste măsuri sunt necesare în perioadă de criză sanitară, “ele nu trebuie să ducă la abuzuri”.

“A folosi ca justificare ‘securitatea naţională şi ordinea publică’ reflectă mentalitatea privind securitatea care guvernează Egiptul lui Sissi”, a adăugat el.

Citește și : SUA încep retragerea bateriilor Patriot din Arabia Saudită

Egiptul a înregistrat oficial 7.981 de infecţii de COVID-19, dintre care 482 de decese şi 1.887 de vindecări.

Ţara este sub starea de urgenţă reînnoibilă de la un atentat revendicat de o grupare jihadistă afiliată Statului Islamic (SI) în aprilie 2017.

Legislaţia excepţională extinde considerabil puterile poliţiei în materie de arestare, supraveghere, deplasări şi reducere a drepturilor constituţionale, cum ar fi libertatea de expresie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.