Preşedintele Emmanuel Macron propune crearea unei adevărate Europe a apărării

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus marţi – într-un discurs susţinut la Universitatea Sorbona, în care şi-a expus propria viziune asupra reformării Uniunii Europene, crearea unei veritabile “Europe a apărării”, pentru ca la orizontul anului 2020 Uniunea Europeană să dispună de o “forţă de intervenţie comună” – o formă a armatei europene – precum şi un buget comun de apărare şi o “doctrină comună de acţiune”, relatează France Presse. 

El doreşte de asemenea “înfiinţarea cât mai rapidă a Fondului european de apărare” şi punerea în aplicare a unei “cooperări structurate permanente” pentru a se lua rapid decizii militare comune.


Macron a propus ca acestea să fie completate de o “iniţiativă de intervenţie europeană” care ar permite o mai bună integrare a forţelor armate în toate etapele.

Pentru o mai bună combatere a terorismului, preşedintele francez doreşte crearea unei “Academii europene de informaţii”, precum şi a unui parchet european pentru terorismul transfrontalier.

În special, în cazul dezastrelor naturale, el a propus crearea unei “forţe comune de protecţie civilă”.

Pentru controlul frontierelor şi o mai bună gestionare a migraţiei, Europa ar trebui să se doteze, potrivit lui, cu un Oficiu european de azil, care să accelereze şi să armonizeze procedurile (fişiere interconectate, documente de identitate biometrice securizate).

Macron a pledat de asemenea să se stabilească treptat o poliţie la frontierele europene, care să “garanteze o gestionare riguroasă a frontierelor şi să asigure plecarea celor care nu pot rămâne”.

Multe dintre aceste propuneri nu sunt noi şi se referă la programe deja în curs de aplicare. De exemplu, există în UE o forţă comună de intervenţie rapidă de peste zece ani: “grupuri de luptă” multinaţionale ale UE, care din cauza greutăţilor administrative şi a dezacordurilor asupra finanţării activităţii lor, nu au fost niciodată desfăşurate de către Uniunea Europeană.

Printre proiectele la care se lucrează de un an pentru îmbunătăţirea UE în materie de apărare este tocmai faptul de a face aceste grupuri de luptă mai uşor de implementat.

Ideea unei adevărate agenţii europene de azil, EU Asylum Agency, cu puteri extinse, constituie obiectul unor discuţii europene de peste un an.

UE a lansat din octombrie 2016 un corp european de poliţişti de frontieră şi gardieni de coastă în jurul agenţiei europene Frontex.

Uniunea Europeană a prevăzut de asemenea crearea unui parchet european, dar specializat doar pe lupta împotriva fraudelor la bugetul european şi la TVA-ul transfrontalier.Propunerea lui Emmanuel Macron de a include terorismul transfrontalier în aria sa de competenţe reia o propunere care figura în discursul asupra Stării Uniunii al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în urmă cu două săptămâni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.