X

Preşedintele Estoniei cere suplimentarea trupelor NATO în ţara sa, în contextul creşterii ameninţării ruse

Preşedintele Estoniei a cerut o creştere a efectivelor NATO în această ţară, pe fondul creşterii pericolului unei agresiuni ruse asupra flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, relatează joi politico.eu, potrivit agerpres.

După discuţiile avute joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Bruxelles, şeful statului estonian Alar Karis a declarat pentru politico.eu că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura masiv trupe la frontiera cu Ucraina constituie un motiv de îngrijorare şi că NATO ar trebui să îşi consolideze cât mai rapid capacităţile defensive.

Citește și : Serghei Lavrov: Dialogul dintre Rusia şi SUA este principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate

”Vrem mai multe trupe NATO în Estonia. Doar în scop defensiv, avem nevoie de o prezenţă puternică pentru a fi siguri că nu vom fi atacaţi”, a spus el.

Karis a adoptat un ton mai rezervat atunci când a fost întrebat despre probabilitatea ca Rusia să invadeze Estonia. ”Nu ştii niciodată. Dacă ne uităm în trecut în istorie există surprize. De fiecare dată când apare o asemenea situaţie – precum cea actuală din Ucraina – apar astfel de întrebări”, a răspuns el.

De asemenea, şeful statului estonian a confirmat că în martie va avea loc o vizită la nivel înalt în Ucraina şi a precizat că în prezent nu există planuri pentru a dialoga cu Putin. Fosta preşedintă estoniană Kersti Kaljulaid a fost criticată de celelalte ţări baltice pentru că a avut întrevederi cu liderul rus la Moscova.

Citește și : SUA resping cu fermitate ŞANTAJUL Rusiei în negocieri

Tags: Alar KarisbruxellesJens StoltenbergNATO
Categorii: Diaspora