X

Preşedintele filipinez l-a demis pe şeful de la anti-drog, pe care îl acuză de corupţie

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte l-a demis pe şeful agenţiei naţionale însărcinate cu întocmirea politicilor şi a programelor împotriva consumului şi a comerţului cu droguri ilegale, Dionisio Santiago, suspectat de corupţie, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Santiago, şeful Dangerous Drugs Board, a fost acuzat de luare de mită de la baroni ai drogurilor şi că a efectuat călătorii costisitoare după ce şi-a preluat funcţia în urmă cu patru luni.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque, a afirmat luni că, deşi acuzaţiile în cazul lui Santiago trebuie să fie investigate, preşedintele Duterte a cerut demisia lui, în cadrul eforturilor sale de combatere a corupţiei în cadrul guvernului.

Citeşte şi: A murit Charles Manson, eminenţa cenuşie a unui cult care a îngrozit America – VIDEO

”Aceasta arată fermitatea lui împotriva corupţiei”, a declarat Roque presei. ”În ceea ce-l priveşte, nici nu este nevoie ca cineva să fie dovedit vinovat. Dacă cineva este în vreun fel pătat de corupţie, el nu va ezita să ceară demisia respectivei persoane”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Înainte de a fi demis, Santiago a stârnit furia lui Duterte când a spus într-un interviu televizat, la 31 octombrie, că a fost o greşeală construirea unui centru de reabilitare cu 10.000 de locuri în partea de centru-nord a capitalei Manila. Mai puţin de 500 de persoane au fost internate în centrul de reabilitare de când a fost deschis anul trecut.

”A fost o greşeală”, a declarat Santiago în interviul televizat. ”Preşedintele este încântat (de proiect), dar banii cheltuiţi pe acea clădire ar fi putut fi cheltuiţi pe centre de reabilitare mai mici la nivel de comunitate.

Campania lui Duterte împotriva drogurilor ilegale a fost amplu criticată de guverne străine şi de organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, în contextul unui şir de asasinate în rândul consumatorilor şi al traficanţilor de droguri care ar fi fost comise de poliţie şi de presupuşi asasini voluntari.

Tags: coruptieDangerous Drugs BoardDionisio SantiagofilipineRodrigo Duterte
Categorii: Știrile zilei