Preşedintele filipinez se îmbarcă spre Statele Unite, în plină tensiune cu China

Publicat:

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr s-a îmbarcat duminică spre Statele Unite, unde se va întâlni cu omologul său Joe Biden, pentru a consolida alianţa dintre cele două ţări în plină perioadă de tensiuni cu China, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Cu o zi înainte, Washingtonul a chemat Beijingul să pună capăt acţiunii sale “provocatoare şi periculoase” în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, unde recent a fost evitată o coliziune între două nave ale gărzilor de coastă chineză şi filipineză.


Citește și : Putin a ordonat crearea de muzee dedicate ofensivei din Ucraina

Avionul lui Marcos a decolat din Manila la începutul după-amiezii, potrivit preşedinţiei filipineze. “Ne vom reafirma angajamentul de a promova alianţa noastră de lungă durată ca instrument al păcii (…) în regiunea Asia-Pacific”, a declarat el într-un comunicat publicat înainte de plecare.

Marcos urmează să se întâlnească luni cu Joe Biden, o întâlnire descrisă de liderul filipinez drept “esenţială pentru promovarea intereselor noastre naţionale şi consolidarea acestei alianţe foarte importante”.

Evitarea ciocnirii dintre ambarcaţiunile chineză şi filipineză a avut loc duminica trecută, la aproximativ 200 km de insula filipineză Palawan şi la peste o mie de kilometri de insula chineză Hainan, cel mai apropiat teritoriu chinez.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 care a constatat că pretenţiile sale nu au niciun temei legal, notează AFP.

China a reamenajat şi militarizat acolo, în ultimii zece ani, mii de hectare de recife unde au apărut piste de aterizare, porturi şi sisteme radar.

De la venirea sa la preşedinţia filipineză în iunie anul trecut, Ferdinand Marcos Jr a jurat că nu va lăsa China să încalce drepturile maritime ale ţării sale.

Citește și : Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu ‘genocid’

În acest context, el urmăreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Statele Unite, un aliat de lungă durată al Filipinelor, în timp ce această alianţă a fost subminată de predecesorul său Rodrigo Duterte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am...

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat Unul dintre cei doi medici acuzaţi în ancheta privind moartea lui...

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.