X

Preşedintele francez Macron își justifică călătoriile în străinătate

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a justificat joi numeroasele călătorii în străinătate efectuate în ultimele luni, declarând că ‘apără interesele Franţei’ şi ‘joacă rol de mediator’ într-o ‘lume care devine puţin nebună’, relatează France Presse, potrivit agerpres.

‘M-am aflat mult timp în străinătate pentru că am avut importante întâlniri internaţionale şi trebuia să fiu prezent’, a declarat şeful statului francez în cadrul unei vizite la castelul Voltaire din Ferney-Voltaire (est), în apropiere de Geneva.

Citește și : Trump: Întâlnirile cu Coreea de Nord au fost ‘foarte pozitive’

‘Este foarte important pentru ţara noastră. Oamenii se aşteaptă ca preşedintele lor să le apere interesele pe plan internaţional’, a apreciat el.

Trebuie ‘să ne jucăm rolul nostru într-o lume care devine puţin nebună, ca noi să fim mediatori’, a spus în continuare Macron. ‘Din păcate, noi nu trăim într-o lume liniştită’, a constatat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a efectuat în ultimele săptămâni numeroase călătorii de durată, între care o vizită în Rusia săptămâna trecută, după o vizită oficială în Statele Unite la sfârşitul lunii aprilie. Şeful statului francez s-a deplasat recent şi în India şi în Australia, unde a fost în timp ce în Franţa se desfăşurau manifestaţiile sociale de 1 mai, înainte de a merge în Noua Caledonie.

Preşedintele francez s-a implicat de asemenea în medierea unor conflicte externe, cum ar fi situaţia din Libia, unde tocmai i-a convocat, sub auspiciile ONU, pe principalii lideri ai ţării pentru pregătirea alegerilor. El urmează să efectueze o vizită de trei zile în Africa – în Mauritania şi în Nigeria – la începutul lunii iulie. Ultima sa vizită pe teritoriul Franţei datează de la mijlocul lunii aprilie.

Cota de încredere de care se bucură Emmanuel Macron a scăzut cu trei puncte pentru a se stabili la 38% în ultimul barometru lunar Kantar Sofres-One Point pentru Le Figaro, publicat joi. Astfel, preşedintele francez se află la cel mai scăzut nivel de încredere, atins deja în noiembrie 2017, conform Reuters.

Citește și : Kievul este criticat de toată lumea după înscenarea morţii jurnalistului rus

În acest sondaj, premierul francez Edouard Philippe a pierdut doar un punct, situându-se la un procent de 38% încredere.

Consultarea a fost realizată între 24 şi 28 mai pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, care au fost intervievate prin contact direct la domiciliu.

Tags: australiacălătoriiEmmanuel MacronfrantaStatele UnitestrăinătateVoltaire
Categorii: Diaspora