X

Preşedintele francez Macron recomandă să nu se ‘cedeze emoţiei pe care unii o manipulează’ în cazul navei de migranţi Aquarius

Preşedintele francez Emmanuel Macron a recomandat miercuri să nu se ‘cedeze emoţiei pe care unii o manipulează’ în cazul navei de migranţi Aquarius, dând asigurări că Franţa ‘va lucra mână în mână cu Italia’ pentru a gestiona fluxul de migranţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Încercând să aplaneze criza declanşată în relaţiile cu Roma de criticile sale virulente după refuzul Italiei de a primi nava cu migranţi, şeful statului francez a condamnat totuşi ‘cea mai rea politică, care plasează toată lumea sub imperiul emoţiei’, în timpul unei deplasări la Mouchamps, în vestul Franţei.

Citește și : Iranul ameninţă că va relua îmbogăţirea uraniului

‘S-a făcut un an de când lucrăm mână în mână cu Italia într-un mod exemplar. Am împărţit la zece sosirile, acţionând în Libia şi în Sahel’, a pledat Macron, care a venit să viziteze mormântul lui Georges Clemenceau (1841-1929), fost şef al guvernului.

‘Şi dacă dau un motiv celui care caută o provocare’ refuzând acostarea navei, ‘îi ajut oare pe democraţi? Să nu uităm cine ne-a interpelat, îi cunoaştem’, a adăugat el, făcând aluzie la componenta extremei drepte din guvernul italian.

‘Adevăratul răspuns este politica de dezvoltare, de securitate, de dezmembrare a reţelelor de traficanţi’, a spus el.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după ce preşedintele francez a criticat ‘cinismul’ şi ‘iresponsabilitatea’ Italiei. Premierul Giuseppe Conte, aşteptat vineri la Palatul Elysee, a reacţionat, afirmând că nu va accepta ‘lecţii ipocrite din partea ţărilor care au preferat să întoarcă spatele în materie de imigraţie’.

Citește și : OIAC confirmă utilizarea gazului sarin şi a clorului în două atacuri în nordul Siriei în martie 2017

Ministrul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema draptă) şi omul forte în guvernul italian, a pretins scuze din partea Franţei, avertizând că în caz contrar ar fi mai bine ca premierul Conte să-şi anuleze vizita de vineri la Paris.

Palatul Elysee a explicat miercuri că Franţa ‘nu a primit nicio informaţie de la preşedinţia Consiliului (italian – guvernul) privind o cerere de scuze sau o eventuală anulare a vizitei lui Giuseppe Conte’.

Tags: AquariusfrantaitalialibiaMacronmigrantiroma
Categorii: Diaspora