Preşedintele Guatemalei acuză misiunea anticorupţie a ONU: ‘O ameninţare la adresa păcii’

Publicat:

O misiune anticorupţie sprijinită de ONU în Guatemala este “o ameninţare la adresa păcii” în ţară, a acuzat marţi preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, în faţa Adunării Generale a organismului mondial, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Astfel, a adăugat el, mandatul Comisiei Internaţionale Împotriva Impunităţii în Guatemala (CICIG) nu va fi extins după 2019, a precizat preşedintele în faţa Adunării Generale a ONU. CICIG a creat un “sistem de teroare”, a notat el.


Citeşte şi: Fostul premier francez are aspiraţii mari: ‘Vreau să fiu primarul Barcelonei!’

CICIG a fost creat ca un organism independent pentru a sprijini biroul procurorului public în 2006, după un acord între ONU şi Guatemala, care avea nevoie de ajutor în combaterea corupţiei.

În 2015, această agenţie a contribuit la forţarea demisiei preşedintelui Otto Perez Molina, după ce a descoperit o reţea criminală care avea legătură cu autorităţile stat. Acest fapt a pregătit calea pentru alegerea lui Morales.

Dar de atunci, preşedintele şi misiunea sprijinită de ONU au intrat în conflict. Mai înainte în acest an, directorul CICIG Ivan Velasquez şi biroul procurorului public au cerut ridicarea imunităţii lui Morales pentru a putea fi urmărit penal în speţa unei presupuse finanţări ilegale a campaniei.

CICIG a susţinut că sursa finanţării campaniei pentru alegerea lui Morales reprezentând circa 600.000 de dolari nu este cunoscută.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

De atunci, Morales a răspuns încercând să interzică prezenţa în ţară a lui Velasquez. Luna aceasta, Curtea supremă a ţării a anulat acest ordin.

Luni, Velasquez şi procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, au fost desemnaţi câştigători ai premiului supranumit ‘Nobelul alternativ’, oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm. Fundaţia i-a răsplătit pe cei doi pentru ”munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei” din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume.

Dar Morales afirmă că Velasquez se amestecă în treburile interne, creând instabilitate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 1 august

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 1 august În cadrul ședinței de astăzi, 16 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Programul calendaristic pentru...

Șefa PA: Finanțarea electorală ilegală poate fi descurajată

Șefa PA: Finanțarea electorală ilegală poate fi descurajată Finanțarea electorală ilegală poate fi descurajată. Declarația a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la...

Siegfried Mureşan: Euroscepticii sunt izolaţi în Parlamentul European

Siegfried Mureşan: Euroscepticii sunt izolaţi în Parlamentul European Coaliţia la care lucrăm începând cu data de 9 iunie, formată din Partidul Popular European, socialişti şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.