X

Preşedintele Iranului face prima vizită oficială în Qatar

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a sosit luni la Doha, în prima sa vizită într-o ţară din zona Golfului de la preluarea mandatului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Raisi va participa în Qatar la o reuniune a Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF).

AFP apreciază că este un efort de a strânge legăturile politice şi economice cu statele vecine, în contextul creşterii preţului gazelor. La summitul de marţi vor fi prezenţi reprezentanţii a 11 ţări, inclusiv Rusia.

Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

Preşedintele iranian s-a întâlnit luni cu emir Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani. Potrivit presei iraniene, cei doi au semnat mai multe acorduri şi protocoale economice.

Iranul şi Qatarul au interese similare în domeniul gazelor, iar guvernul de la Doha, aliat apropiat al Statelor Unite, a susţinut tratativele de la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Teheranul, reaminteşte AFP.

Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammad bin Abdelrahman Al-Thani, a făcut în februarie o vizită în Iran, după o întâlnire a emirului cu preşedintele american Joe Biden. Qatarul a jucat un rol de mediator de culise în negocierile de la Viena, reluate în noiembrie după o pauză îndelungată, arată AFP.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Miniştrii prezenţi la Doha urmau să se întâlnească luni după-amiază pentru a conveni asupra unui comunicat comun care s-ar putea referi la lipsa rezervelor de gaz pentru aprovizionarea Europei. Statele Unite au cerut Qatarului să îi sprijine pe aliaţii lor europeni în caz de probleme cu achiziţiile din Rusia, legate de criza ucraineană.

Cele 11 ţări membre ale GECF – Algeria, Bolivia, Egipt, Guineea Ecuatorială, Iran, Libia, Nigeria, Qatar, Rusia, Trinidad-Tobago şi Venezuela – deţin 70% din rezervele certe de gaz ale planetei şi furnizează 51% din exporturile mondiale de gaz natural lichefiat.

Tags: dohaEbrahim RaisiForumul Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF)IranqatarTamim bin Hamad al-Thaniteheran
Categorii: Știrile zilei