X

Preşedintele Iranului vorbeşte despre relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu

Iranul nu are “nicio intenţie de a-şi agresa” vecinii, dar va continua să producă “toate armele” de care are nevoie pentru a-şi asigura apărarea, a afirmat miercuri preşedintele iranian Hassan Rohani, într-un discurs susţinut cu prilejul zilei armatei, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

“Vrem să fim un bun vecin şi să ne fiţi buni vecini”, a declarat Rohani, la adresa statelor din Orientul Mijlociu. “Nu avem nicio intenţie de a vă agresa”, a subliniat el, adăugând că Iranul “nu are nevoie să atace” altă ţară.

Citeşte şi: Primul succes al lui Mike Pompeo. Noul ‘cârmaci’ al diplomaţiei americane s-a întâlnit cu Kim Jong Un (WP)

Hassan Rohani a insistat că Iranul este “o ţară mare dotată cu resurse uriaşe, o mare naţiune civilizată şi în cursul ultimilor zeci sau sute de ani nu şi-a agresat niciunul dintre vecini sau ţări din regiune”.

Pe de altă parte, în condiţiile în care Occidentul face presiuni asupra Teheranului pentru a-l determina să-şi limiteze programul balistic, preşedintele iranian a asigurat că ţara sa “produce toate armele de care are nevoie”.

“Spunem lumii că producem toate armele de care avem nevoie”, orice părere ar avea alte ţări despre programele iraniene de armament. “Vrem relaţii prieteneşti şi frăţeşti cu vecinii noştri şi le spunem: armele noastre, echipamentele noastre, rachetele noastre, avioanele noastre şi tancurile noastre nu sunt îndreptate împotriva voastră, ci sunt un mijloc de descurajare”, a precizat Rohani în discursul său.

“Doar negocierea politică şi un comportament paşnic vor permite rezolvarea problemelor” din regiune, a conchis preşedintele Iranului.

Citeşte şi: Poliţia germană ‘ia la puricat’ mafia thailandeză. Operaţiune de amploare pentru combaterea prostituţiei

Teheranul a acceptat limitarea controversatului său program nuclear prin acordul internaţional semnat în iulie 2015, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi împovărau economia. Acordul de acum trei ani este contestat astăzi de SUA, care îl consideră insuficient şi care au ameninţat să se retragă din el de luna viitoare, dacă europenii nu reuşesc să convingă Iranul să aducă garanţii suplimentare.

În acelaşi timp, Iranul, care este angajat în conflictul din Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad pentru a combate Statul Islamic şi totodată se luptă cu Arabia Saudită pentru influenţa regională, este acuzat de Washington, Riad şi mai multe state occidentale că destabilizează Orientul Mijlociu. La rândul său, Teheranul acuză Occidentul că a destabilizat regiunea prin politica sa “imperialistă” şi susţinerea acordată Israelului. 

Tags: Hassan RohaniIranOrientul Mijlociuteheran
Categorii: Sinteze