Preşedintele israelian este criticat din toate părţile, după ce a refuzat graţierea unui soldat

Publicat:

Politicieni de dreapta şi internauţi israelieni l-au criticat pe preşedintele Reuven Rivlin (foto) el însuşi om politic de dreapta, după refuzul de a graţia un soldat condamnat pentru omorârea unui atacator palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia a anunţat luni că a deschis o anchetă după difuzarea pe internet a unui montaj foto în care apare preşedintele purtând un keffiyeh (eşarfă palestiniană), sugerând că este un trădător. O caricatură a preşedintelui Rivlin purtând un drapel palestinian a fost de asemenea postată pe pagina sa de Facebook, sub care au apărut comentarii critice.


Citeşte şi: CNN: Preşedintele Mugabe şi-a pregătit demisia

Preşedintele Rivlin a anunţat duminică faptul că a respins cererea de graţiere a soldatului franco-israelian Elor Azaria.

Membru al unei unităţi paramedicale, acest soldat de 21 de ani a fost filmat pe 24 martie 2016 de către un militant propalestinian în timp ce îl împuşca în cap pe Abdel Fattah al-Sharif la Hebron, în Cisiordania.

Palestinianul tocmai atacase soldaţi israelieni cu cuţitul. Lovit de gloanţe, el zăcea la sol. Înregistrarea s-a răspândit pe reţelele de socializare.

La încheierea unui proces ultramediatizat care a scos la lumină unele sciziuni din societatea israeliană, Elor Azaria a fost condamnat pe 30 iulie la 18 luni de închisoare cu executare. El a fost încarcerat pe 9 august. Şeful Statului Major i-a redus pedeapsa cu patru luni, în septembrie.

Mai multe personalităţi de dreapta s-au pronunţat în favoarea graţierii soldatului, începând cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Avigdor Lieberman.

Rivlin a respins cererea de graţiere a soldatului Elor Azaria, ultimul său recurs.

Citeşte şi: A murit Charles Manson, eminenţa cenuşie a unui cult care a îngrozit America – VIDEO

O nouă măsură de clemenţă ar submina valorile armatei israeliene, inclusiv ‘puritatea armelor’, a afirmat preşedintele Rivlin.

‘Mi-e ruşine să am un astfel de preşedinte’ sau ‘Oamenii te urăsc, demisionează’, au scris utilizatori de internet pe pagina de Facebook a preşedintelui.

Ministrul apărării a declarat că ‘regretă’ respingerea cererii de graţiere a soldatului israelian de către preşedinte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.