X

Preşedintele israelian este criticat din toate părţile, după ce a refuzat graţierea unui soldat

Politicieni de dreapta şi internauţi israelieni l-au criticat pe preşedintele Reuven Rivlin (foto) el însuşi om politic de dreapta, după refuzul de a graţia un soldat condamnat pentru omorârea unui atacator palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia a anunţat luni că a deschis o anchetă după difuzarea pe internet a unui montaj foto în care apare preşedintele purtând un keffiyeh (eşarfă palestiniană), sugerând că este un trădător. O caricatură a preşedintelui Rivlin purtând un drapel palestinian a fost de asemenea postată pe pagina sa de Facebook, sub care au apărut comentarii critice.

Citeşte şi: CNN: Preşedintele Mugabe şi-a pregătit demisia

Preşedintele Rivlin a anunţat duminică faptul că a respins cererea de graţiere a soldatului franco-israelian Elor Azaria.

Membru al unei unităţi paramedicale, acest soldat de 21 de ani a fost filmat pe 24 martie 2016 de către un militant propalestinian în timp ce îl împuşca în cap pe Abdel Fattah al-Sharif la Hebron, în Cisiordania.

Palestinianul tocmai atacase soldaţi israelieni cu cuţitul. Lovit de gloanţe, el zăcea la sol. Înregistrarea s-a răspândit pe reţelele de socializare.

La încheierea unui proces ultramediatizat care a scos la lumină unele sciziuni din societatea israeliană, Elor Azaria a fost condamnat pe 30 iulie la 18 luni de închisoare cu executare. El a fost încarcerat pe 9 august. Şeful Statului Major i-a redus pedeapsa cu patru luni, în septembrie.

Mai multe personalităţi de dreapta s-au pronunţat în favoarea graţierii soldatului, începând cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Avigdor Lieberman.

Rivlin a respins cererea de graţiere a soldatului Elor Azaria, ultimul său recurs.

Citeşte şi: A murit Charles Manson, eminenţa cenuşie a unui cult care a îngrozit America – VIDEO

O nouă măsură de clemenţă ar submina valorile armatei israeliene, inclusiv ‘puritatea armelor’, a afirmat preşedintele Rivlin.

‘Mi-e ruşine să am un astfel de preşedinte’ sau ‘Oamenii te urăsc, demisionează’, au scris utilizatori de internet pe pagina de Facebook a preşedintelui.

Ministrul apărării a declarat că ‘regretă’ respingerea cererii de graţiere a soldatului israelian de către preşedinte.

Tags: Abdel Fattah al-SharifAvigdor LiebermanBenjamin NetanyahucisiordaniaElor AzariagratiereHebronisraelkeffiyehpalestinianReuven Rivlinsoldat israelian
Categorii: Sinteze