X

Preşedintele israelian şocat de avertismentul unui ministru german ca evreii să nu poarte kippah în locuri publice

Avertismentul dat în Germania ca evreii să nu poarte kippah – acoperământul de cap specific evreiesc – în locuri publice în această ţară reprezintă o “capitulare în faţa antisemitismului” şi arată că evreii nu sunt în siguranţă acolo, a declarat duminică preşedintele israelian Reuven Rivlin, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Eu nu pot să-i sfătuiesc pe evrei să poarte kippah oriunde tot timpul în Germania”, din cauza creşterii numărului atacurilor împotriva lor, a declarat cu o zi în urmă comisarul guvernamental german responsabil de combaterea antisemitismului, Felix Klein, într-un interviu.

Citește și : Trump evocă ‘mari progrese’ în negocierile comerciale dintre SUA şi Japonia

Rivlin s-a declarat “şocat” de afirmaţiile făcute de oficialul german. Apreciind totodată “angajamentul guvernului german faţă de comunitatea evreiască”, preşedintele israelian l-a acuzat pe Klein că cedează în faţa persoanelor cu opinii antisemite în Germania.

“Temerile privind securitatea evreilor germani reprezintă o capitulare în faţa antisemitismului şi admit încă o dată că evreii nu sunt în siguranţă pe pământ german”, a afirmat preşedintele Rivlin, citat într-un comunicat.

Acţiunile criminale cu caracter antisemit au crescut anul trecut cu aproximativ 20% în Germania, iar în 90% din cazuri au fost atribuite de către Ministerul de Interne german persoanelor provenind din medii de extrema dreaptă.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7,5 şi 8 în Peru

Klein, al cărui post în cadrul guvernului Angelei Merkel a fost creat la începutul anului 2018, a acuzat de asemenea “canalele de televiziune arabe care transmit o imagine funestă a Israelului şi a evreilor”, influenţând, potrivit lui, acţiunile antisemite.

În pofida deceniilor de condamnare a Holocaustului, în care şi-au pierdut viaţa şase milioane de evrei, Germania nu face excepţie în Europa, unde se observă o recrudescenţă a violenţelor antisemite.

Tags: antisemitismgermaniaholocaustkippahReuven Rivlin
Categorii: DiasporaSinteze