X

Preşedintele israelian va face o vizită oficială în Turcia

Preşedintele israelian Isaac Herzog va efectua o vizită oficială în Turcia la începutul lunii februarie, potrivit unui anunţ făcut miercuri seară de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, potrivit agerpres.

“Această vizită ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre Turcia şi Israel”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat canalului de televiziunile privat NTV, în care a mai spus că este “gata să facă paşi către Israel în toate domeniile, inclusiv în domeniul gazelor naturale”.

Citeşte şi: Canada sprijină Ucraina cu echipamente neletale – Black News

Apropierea dintre cele două ţări a început deja de câteva săptămâni, în special prin intermediul schimburilor telefonice între preşedintele Turciei şi lideri israelieni.

Săptămâna trecută, preşedintele Erdogan a declarat că este gata să coopereze cu Israelul la un proiect de gazoduct în Mediterana de Est, marcând astfel dorinţa Ankarei de a reînnoi legăturile cu Tel Aviv-ul.

Acest nou proiect de gazoduct ar permite transportul gazelor din estul Mediteranei în Europa.

Anterior, Turcia s-a opus cu fermitate unui proiect similar în care Israelul şi rivalul său istoric, Grecia, erau asociaţi. Denumit EastMed, proiectul a fost susţinut la acea vreme de fostul preşedintele american Donald Trump.

Citeşte şi: Un soldat al Gărzii Naţionale din Ucraina şi-a împuşcat mortal cinci camarazi – Black News

Potrivit informaţiilor apărute în presa din Israel şi Turcia, Washingtonul ar fi avertizat Atena că nu mai susţine acest proiect din cauza tensiunilor pe care le-a provocat cu Ankara. Erdogan a menţionat atunci “discuţii cu preşedintele israelian Herzog” şi a sugerat că acesta “ar putea vizita Turcia. Şi prim-ministrul (Naftali) Bennett are o abordare pozitivă”, a asigurat preşedintele turc.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat după incidentul Mavi Marmara din 2010, când forţele israeliene au atacat o navă a Turciei care transporta ajutoare în Fâşia Gaza. În 2018, ambele ţări şi-au rechemat ambasadorii după moartea unor protestatarilor palestinieni în Gaza.

Tags: ankaraEastMedgazoductIsaac HerzogisraelMediterana de EstRecep Tayyip Erdogantel avivturcia
Categorii: Sinteze