Preşedintele Israelului, în vizită la lagărul de la Jasenovac, cere Croaţiei “să îşi accepte trecutul”

Publicat:

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a vizitat miercuri lagărul de exterminare de la Jasenovac, considerat, potrivit AFP, echivalentul din Croaţia al celui de la Auschwitz, relatează AFP, potrivit agerpres.

Rivlin a cerut Croaţiei “să îşi accepte trecutul”. “Unii preferă să îşi suprime trecutul şi să îl considere o ‘gaură neagră’ care nu necesită niciun studiu sau nicio introspecţie”, a arătat preşedintele israelian. “Croaţia este capabilă să îşi accepte trecutul, iar a nu-l ignora este o obligaţie morală care constituie o componentă fundamentală a oricărei societăţi juste”, a adăugat el, insistând că o astfel de atitudine “va continua să reprezinte un element important al prieteniei dintre Croaţia şi Israel.


Citește și : Mike Pompeo: Statele Unite nu vor recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia

Rivlin a fost însoţit în vizita la Jasenovac de preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, care a declarat că “niciun obiectiv sau regim politic nu poate justifica crimele comise în numele său” şi a promis că se va îngriji de “memoria colectivă a crimelor comise aici”.

În ultimii trei ani, comunitatea evreiască, minoritatea sârbă şi asociaţiile antifasciste au boicotat ceremonia oficială anuală în memoria victimelor din lagărul de la Jasenovac, pentru a protesta faţă de indulgenţa cu care autorităţile croate tratează recrudescenţa ideologiei regimului ustaşilor din timpul celui de-al doilea război mondial, menţionează AFP. Asociaţiile victimelor au fost indignate în special de amplasarea în apropierea lagărului, în noiembrie 2016, a unei plăci comemorative cu sloganul ustaşilor “Za Dom Spremni” (Gata pentru Patrie).

La Jasenovac au fost ucişi 82.000 de oameni, potrivit muzeului lagărului; surse sârbe afirmă că au fost omorâţi 700.000, inclusiv cu cuţite, ciocane şi pietre. Muzeul Holocaustului din Washington consemnează un bilanţ de 100.000 de morţi.

Citește și : Următoarea întâlnire bilaterală Trump-Putin se amână pentru 2019 (John Bolton)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.