Preşedintele Israelului va emite în curând mandatul de formare a unui nou guvern după alegeri

Publicat:

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a anunţat miercuri că va emite un mandat pentru formarea unui nou guvern cel mai devreme duminică, după succesul fostului premier Benjamin Netanyahu la recentele alegerile parlamentare, relatează DPA, potrivit agerpres.

După ce a primit rezultatele oficiale la alegerile de la 1 noiembrie, Herzog a spus că vrea să finalizeze vineri consultările cu diferiţi lideri de partid. Fiecare partid va propune propriul candidat pentru formarea guvernului.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

Netanyahu este văzut favorit pentru a primi această sarcină. Tabăra religioasă de dreapta a fostului premier a obţinut la alegeri 64 din cele 120 de mandate din parlament.

Acest scrutin a fost al cincilea din Israel din ultimii trei ani şi jumătate, după ce o coaliţie de opt partide s-a destrămat în iunie pierzând majoritatea după numai 12 luni de guvernare.

Partidul de centru Yesh Atid al premierului în exerciţiu Yair Lapid s-a plasat pe poziţia a doua, după formaţiunea conservatoare Likud a lui Netanyahu. În premieră, a treia poziţie a fost ocupată de o alianţă de extremă-dreapta care se poate aştepta să intre în guvern.

Herzog a făcut apel la toate partidele să conserve unitatea poporului, spunând că “rezultatele alegerilor sunt clare şi trebuie respectate”.

Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

El a respins de asemenea speculaţiile că i-ar fi contactat pe reprezentanţii centrului politic şi că le-ar fi cerut să se alăture noii coaliţii. Preşedintele a spus că a existat “o încercare” de a fi “atras în lupte politice” şi că el nu a pledat niciodată “pentru formarea unui anumit guvern”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.