Preşedintele Israelului vrea să oprească reforma judiciară

Publicat:

Preşedintele israelian, Isaac Herzog a îndemnat joi seară la oprirea procesului legislativ asupra proiectului de reformă judiciară prezentat de guvern, apreciindu-l drept “o ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei”, notează AFP, potrivit agerpres.

“Toată legislaţia aflată în discuţie în acest moment (…) trebuie să dispară şi rapid, este greşită şi ameninţă fundaţiile noastre democratice. Trebuie să o schimbăm pentru un proiect comun”, a declarat Herzog, într-un discurs televizat pe un ton solemn.


Citeşte şi: Extrema dreaptă se consolidează în Austria – Black News

Coaliţia premierului Benjamin Netanyahu încearcă să adopte o legislaţie care i-ar da efectiv puterea de a numi judecătorii şi ar limita considerabil prerogativele Curţii Supreme, în special capacitatea acesteia de a invalida legi.

Acest proiect a divizat ţara încă de la prezentarea sa în urmă cu mai bine de două luni şi zeci de mii de israelieni şi-au manifestat din nou opoziţia în toată ţara joi.

Preşedintele israelian, care joacă un rol esenţial protocolar, îşi exprimase deja îngrijorarea cu privire la această reformă şi s-a oferit să joace rolul de mediator între coaliţie şi opoziţie.

“Am reuşit să ajungem la acorduri asupra majorităţii punctelor, suficiente pentru a face o pauză în procesul legislativ”, a afirmat el joi seară.

Citeşte şi: Rețea de cazinouri ilegale în Ucraina conectate cu Rusia, care finanțau Moscova în schimbul unor favoruri – Black News

“Avem nevoie de oameni politici curajoşi pentru a merge înainte”, a mai declarat Herzog, chemând opoziţia şi majoritatea “să decidă împreună”, singura alternativă fiind, în opinia sa, “ori o catastrofă, ori soluţia”.

Potrivit adversarilor săi, actualul proiect aflat în discuţie în parlament ameninţă caracterul democratic al statului Israel. Guvernul afirmă, însă, că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între deputaţi şi o justiţie “independentă”, dar nu “atotputernică”, potrivit afirmaţiilor lui Netanyahu care acuză Curtea Supremă de politizare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.