Preşedintele Italiei începe o nouă rundă de consultări pentru formarea unui guvern

Publicat:

Preşedintele italian Sergio Mattarella a început joi o nouă rundă de consultări vizând formarea unui nou guvern, a cărui configuraţie continuă să fie incertă atât timp cât fiecare tabără rămâne pe poziţiile sale, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderii partidelor parlamentare mici au început să sosească în cursul dimineţii la Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei italiene, unde şefii principalelor formaţiuni sunt aşteptaţi de la ora locală 16:30 (14:30 GMT).


Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Obiectivul îl reprezintă găsirea unei soluţii care să fie acceptată atât de Luigi Di Maio (31 de ani), şeful Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), partidul care a obţinut cele mai multe voturi în scrutinul de la 4 martie (peste 32%), cât şi de Matteo Salvini (45 de ani), liderul Ligii (extremă dreaptă) şi al coaliţiei de dreapta plasate pe primul loc, cu 37% din voturi.

Cei doi se declară dispuşi să guverneze împreună, însă Di Maio cere ca Liga să rupă în prealabil alianţa cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, ceea ce Salvini refuză.

Pentru a-şi afişa unitatea, în ciuda unor puternice disensiuni şi rivalităţi interne, Salvini şi Berlusconi se vor prezenta într-o delegaţie comună la consultările cu preşedintele Mattarella.

În faţa acestui impas, toate privirile se îndreaptă spre Partidul Democrat (PD, centru-stânga), marele perdant al legislativelor, la care a obţinut mai puţin de 20% din sufragii, dar curtat de M5S.

Citeşte şi: Peste 400 de militari germani sunt anchetaţi pentru extremism

PD este însă profund divizat între cei care preferă să rămână în opoziţie în loc să joace rolul de ‘cârjă’ – aşa cum a declarat liderul său demisionar Matteo Renzi – şi cei care îndeamnă la dialog pentru evitarea unei eventuale alianţe antisistem M5S-Liga.

Problemă riscă să nu poată fi tranşată înaintea datei de 21 aprilie, când PD urmează să-l aleagă pe noul secretar general, în urma demisiei lui Renzi.

O altă scadenţă planează însă şi asupra coaliţiei de dreapta: scrutinul regional de la 29 aprilie din Friuli (nord-est), unde Liga speră să câştige, însă pentru aceasta nu-şi poate permite să rup alianţa cu Forza Italia până atunci.

Vineri dimineaţă, Sergio Mattarella îi va primi pe cei doi preşedinţi ai camerelor legislative, precum şi pe predecesorul său Giorgio Napoletano. Mattarella i-ar putea încredinţa unui dintre ei un mandat exploratoriu pentru a face să avanseze discuţiile, sau să decidă o a treia rundă de consultări.

Conform presei italiene, Sergio Mattarella doreşte ca viitorul guvern să fie în funcţie pentru summitul Uniunii Europene de la 28-29 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.