Preşedintele Italiei, Sergio Matarella, va dizolva joi sau vineri camerele parlamentului

Publicat:

Legislatura parlamentară se încheie în Italia, iar miercuri, la ultima şedinţă a Senatului de la Roma nu a existat nici măcar cvorumul necesar pentru a fi supusă la vot una dintre legile cele mai dezbătute şi controversate din ultimii ani, cea care ar permite acordarea automată a cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă părinţii lor sunt imigranţi, relatează publicaţia spaniolă ABC.

Preşedintele Italiei, Sergio Matarella, va dizolva joi sau vineri camerele parlamentului, iar pe 4 martie se vor desfăşura alegerile legislative, conform agerpres .


Dezbătută în Senat în prima jumătate a acestui an, respectiva iniţiativă legislativă denumită ‘ius soli’ a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerând-o o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.

Citește și : EXPLOZIE într-un supermarket din Sankt Petersburg. Cel puţin patru persoane au fost rănite

În realitate însă, sprijinul faţă de această lege a scăzut continuu, mai ales în zona politică de centru-dreapta, în contextul în care sondajele arată că italienii sunt tot mai ostili imigraţiei. Dacă cu şase ani în urmă 71% dintre ei erau de acord cu o lege ius soli, acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigraţia a ajuns să provoace teamă. De asemenea, 60% dintre italienii participanţi la un sondaj publicat pe 18 decembrie au respins ideea ca Italia să devină o ţară multietnică.

În virtutea proiectului legii ius soli, copiii născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani.

O eventuală adoptare a unei asemenea legi ar putea creşte numărul cetăţenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranţi născuţi în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani şi au fost şcolarizaţi cel puţin cinci ani în această ţară şi ar beneficia de asemenea de această lege.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în anul 2015, iar actualul guvern de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni, membru al Partidului Democrat şi susţinător activ al acestei legi, a încercat să obţină adoptare ei şi în Senat.

Însă de teama unei posibile creşteri a popularităţii partidului naţionalist Liga Nordului chiar înaintea scrutinului legislativ, votul asupra legii a fost tergiversat şi în final amânat pentru legislatura viitoare.

În favoarea legii a pledat şi Papa Francisc, el însuşi copil de imigranţi. În replică, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, i-a spus: ‘Dacă vrei ius soli, aplic-o la Vatican’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.