X

Preşedintele Italiei vizitează o şcoală cu copii chinezi pentru a tempera teama de coronavirus

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a efectuat joi o vizită surpriză la o şcoală din Roma unde învaţă numeroşi elevi chinezi, încercând astfel să risipească teama provocată de coronavirusul care în Italia a declanşat atitudini anti-chinezeşti, consemnează Reuters, scrie agerpres.

Oamenii de afaceri chinezi aflaţi în Italia vorbesc despre o scădere abruptă a comerţului după aflarea veştii despre coronavirusul descoperit în China, în timp ce asiaticii în general se plâng că au devenit victime ale discriminării şi ostilităţii pe străzi.

Citește și : Turcia cere Rusiei să intervină pentru oprirea ofensivei siriene în Idlib

Preşedintele Mattarella, în vârstă de 78 de ani, nu a făcut nicio referire directă la virus, dar o sursă a preşedinţiei italiene afirmă că el a dorit să transmită un semnal clar prin gestul de a vizita o şcoală cu mulţi elevi imigranţi. A fost de asemenea ”un efort pentru a tempera anxietatea şi de a arăta prietenia faţă de China”, a completat sursa.

”Este un răspuns minunat. Mulţumesc !”, a reacţionat directoarea şcolii când preşedintele a intrat în clasă. ”Tocmai vorbeam despre această problemă foarte actuală a prieteniei, păcii şi incluziunii”, a mai spus ea.

O reacţie a venit şi din partea premierului italian Giuseppe Conte. ”Discriminarea împotriva chinezilor, împotriva copiilor chinezi, cum se întâmplă în unele clase, este absolut stupidă”, a indicat el.

Până în prezent peste 560 de oameni au murit în China din cauza noului coronavirus, iar numărul persoanelor infectate a depăşit 28.000, printre care şi doi turişti chinezi plasaţi în carantină în Italia.

În această ţară trăiesc circa 310.000 de cetăţeni chinezi, conform statisticilor oficiale, iar numărul turiştilor chinezi care au vizitat Italia în anul 2018 a fost de peste trei milioane.

Guvernul de la Roma a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă pe o perioadă de şase luni pentru a lua măsuri sporite care să prevină răspândirea coronavirusului, interzicând totodată cursele aeriene din China.

Citește și : Jihadiştii francezi, condamnaţi la moarte în Irak, fac apel la ONU pentru repatriere

Teama de coronavirus a antrenat ”un val ruşinos de sinofobie” în Italia, susţine reprezentatul din această ţară al ONG-ului Amnesty International. ”Cetăţenii chinezi, italienii de origine chineză, asiaticii bănuiţi la prima vedere a fi chinezi sunt văzuţi drept purtători ai bolii, indiferent cine ar fi ei”, spune acesta.

Cea mai importantă şcoală de muzică din Roma le-a interzis săptămâna trecută cursanţilor asiatici, nu doar chinezi, să vină la cursuri până nu aduc un certificat medical prin care să ateste că sunt sănătoşi, în timp ce patru guvernatori din nordul Italiei au cerut să nu fie primiţi la şcoală copiii reveniţi din China timp de două săptămâni, perioada de incubaţie a virusului.

Tags: ChinaGiuseppe ConteitaliaromascoalaSergio Mattarella
Categorii: Diaspora