X

Preşedintele kârgâz a demis guvernul lui Sapar Isakov

Preşedintele kârgâz Sooronbai Jeenbekov (foto) a demis joi guvernul condus de premierul Sapar Isakov, după votarea unei moţiuni de neîncredere în parlament, act care a survenit în contextul unei aparente lupte pentru putere între preşedinte şi liderul partidului de guvernământ, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Kârgâzstanul, stat din Asia Centrală cu o populaţie de şase milioane de locuitori şi unde se află o bază militară rusă, s-a confruntat cu o situaţie de instabilitate de la câştigarea independenţei faţă de Moscova, în 1991, când conflictele politice au degenerat în revoluţii violente în 2005 şi 2010.

Citeşte şi: Intrare gratuită pentru cei care poartă svastici la un teatru din Germania

Votarea moţiunii de neîncredere survine după criticile la adresa raportului anual al guvernului pe 2017 de către partidele de opoziţie.

Coaliţia de guvernământ, condusă de Partidului Social-Democrat, al fostului preşedinte kârgâz Almazbek Atambaiev, şi-a retras brusc susţinerea pentru premierul Sapar Isakov, 112 deputaţi votând împotriva lui.

Demiterea premierului Isakov completează o serie de remanieri începute de Jeenbekov la scurt timp după ce a venit la putere, în noiembrie anul trecut, înlăturându-i pe cei numiţi de predecesorul său Almazbek Atambaiev în funcţii de conducere la securitatea statului şi la biroul procurorului general.

Atambaiev, care conduce în prezent Partidul Social Democrat, dar nu este membru al parlamentului, l-a sprijinit pe Jeenbekov în alegerile prezidenţiale, dar a început să-l critice luna aceasta, ceea ce indică un semn al unei rupturi între cei doi lideri. 

Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Tags: Almazbek AtambaievguvernKârgâzstanSapar IsakovSooronbai Jeenbekov
Categorii: Știrile zilei