X

Preşedintele Kârgâzstanului se opune trecerii de la alfabetul chirilic la cel latin, proiect susţinut de Turcia

Preşedintele Kârgâzstanului, ţară de limbă turcică din Asia Centrală aliată Rusiei, s-a declarat joi împotriva trecerii de la alfabetul chirilic kârgâz la alfabetul latin, un proiect susţinut de Turcia şi care a fost readus în centrul atenţiei după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres.

În Kârgâzstan, problema reorientării spre scrierea latină a revenit în dezbaterea publică şi rămâne una sensibilă în această fostă republică sovietică, unde limba rusă are încă statutul de limbă oficială, alături de cea kârgâză.

Citește și : Reuniune internaţională ONU privind Afganistanul la Doha

“Este prematur să se vorbească despre tranziţia limbii kârgâze spre alfabetul latin, această problemă nu-şi are locul”, a temperat joi preşedintele Sadîr Japarov, în declaraţii pentru agenţia de presă oficială kârgâză Kabar.

“Nu există nicio îndoială că dezvoltarea limbii de stat trebuie să continue în alfabetul chirilic”, a adăugat Japarov.

Autorităţile depun eforturi pentru a întări rolul limbii kârgâze, rămânând în acelaşi timp prudente faţă de Kremlin, care a motivat în parte războiul său în Ucraina prin apărarea rusofonilor care locuiesc acolo.

În paralel, Turcia, care vrea să se apropie de statele de limbă turcică din Asia Centrală, pledează pentru înfiinţarea unui alfabet comun cu aceste ţări.

Dintre cele cinci foste republici sovietice din regiune, doar Turkmenistanul a decis să opteze exclusiv pentru alfabetul latin, imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice, pentru a înlocui alfabetul chirilic impus de bolşevici.

Kârgâza, tadjika şi kazaha se scriu în chirilică, în timp ce pentru limba uzbecă cele două alfabete sunt utilizate paralel timp de trei decenii, într-un proces de tranziţie spre scrierea latină.

Citește și : Ce se află în spatele celei mai recente dispute a Ucrainei cu Europa?

 

În Kazahstan, unde rusa este de asemenea limbă oficială, proiectul de alfabet latin pentru kazahă pare să fie în declin, în pofida introducerii lente a unei grafii latine.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a criticat de mai multe ori această introducere, cerând mai puţină grabă. “Am comis deja numeroase erori grosolane încercând să rezolvăm această problemă cât mai repede posibil”, a declarat Tokaev la mijlocul lui aprilie.

Tags: Asia CentralăKârgâzstanSadir Japarovturcia
Categorii: Știrile zilei