X

Preşedintele Letoniei l-a desemnat pe Aldis Gobzems să formeze un nou guvern

Preşedintele Letoniei, Raimonds Vejonis, l-a desemnat luni prim-ministru pe Aldis Gobzems (foto), din partea partidului populist KPV LV, şi i-a dat termen două săptămâni să formeze un guvern şi să asigure sprijinul majorităţii în parlament în urma alegerilor legislative din octombrie, din care a rezultat un parlament extrem de fragmentat, relatează Reuters, potrivit agepres.

Aldis Gobzems, al cărui partid este al doilea ca mărime din parlament, este cel de-al doilea candidat însărcinat să formeze un guvern după ce Janis Bordans, liderul Noului Partid Conservator leton, nu a reuşit să obţină suficient sprijin la începutul acestei luni.

Vezi şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în centrul Istanbulului. Cel puţin trei oameni au murit!- FOTO/VIDEO

‘Ceea ce pot să vă promit astăzi este că voi face tot ce pot pentru tot restul vieţii (…) pentru ca letonii să poată trăi în prosperitate şi armonie’, a declarat Gobzems, care a cerut o reorganizare a democraţiei letone.

El a spus că va încerca să formeze un guvern cu partidele de centru-dreapta, cu excepţia partidului pro-rus Harmony, însă nu a menţionat câte partide va încerca să convingă.

Preşedintele Raimonds Vejonis i-a dat termen până pe 10 decembrie pentru a forma o nouă coaliţie.

Citeşte şi: Apele Mării Negre dau în clocot! Ucraina şi Rusia sunt aproape de război

Letonia depune eforturi pentru a-şi restabili reputaţia după o serie de scandaluri de corupţie şi spălare de bani.

Guvernatorul Băncii Centrale, Ilmars Rimsevics, este în aşteptarea procesului în care va fi judecat pentru luare de mită, iar una din cele mai mari bănci letone, ABLV, a intrat în lichidare în acest an după ce autorităţile americane au acuzat-o de spălarea unor mari sume de bani în beneficiul unor persoane din state ale fostei Uniuni Sovietice, inclusiv în cazul ”furtului miliardului” din Republica Moldova.

Tags: Aldis GobzemsJanis BordansKPV LVLetoniaRaimonds Vejonis
Categorii: Diaspora