Președintele lituanian Nausėda către Putin: Nimeni nu se teme de tine aici 

Publicat:

Președintele lituanian Nausėda către Putin: Nimeni nu se teme de tine aici

Forțele de securitate lituaniene numesc atacul asupra liderului opoziției ruse „primul caz de terorism politic” din republică.

„Nimeni nu se teme de tine aici”, i-a adresat președintele Nausėda lui Putin. Biroul Svetlanei Tikhanovskaya îi îndeamnă pe emigranții politici din Belarus să aibă grijă de siguranța lor personală, relatează euronews.com Atacul asupra liderului opoziției Leonid Volkov de la Vilnius a fost „probabil organizat și executat de Rusia”, au declarat miercuri serviciile de informații lituaniene.


Citește și Rusia folosește tehnologie deepfake cu inteligență artificială pentru a „păcăli experții” și pentru a ținti țări instabile politic

Scopul acestei operațiuni este „de a opri implementarea proiectelor opoziției ruse în legătură cu viitoarele alegeri prezidențiale nedemocratice din Rusia”, potrivit unui comentariu al Departamentului de Securitate de Stat (VSD) lituanian. Potrivit departamentului, regimul de la Kremlin, FBK drept cea mai periculoasă forță de opoziție capabilă să exercite o influență reală asupra proceselor interne din Rusia.

„Atacul asupra lui Volkov este primul caz de terorism politic din Lituania” VSD susține că Kremlinul colectează în mod regulat informații despre asociații lui Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare, care sunt forțați să trăiască în exil, și organizează atacuri care le pun viața sau sănătatea în pericol. „Provocațiile se pot intensifica în contextul acestor pseudo-alegeri din Rusia”, spune Agne Bilotaite, șefa Ministerului Afacerilor Interne lituanian.

Atacul asupra lui Volkov este „primul caz de terorism politic din Lituania”, a declarat joi Vilmantas Vitkauskas, șeful Centrului Național de Management al Crizelor, într-un interviu acordat radio LRT. „Din toate informațiile pe care le avem, aceasta pare a fi o operațiune bine planificată și profesionistă”, a adăugat el.

Președintele lituanian Nausėda către Putin: Nimeni nu se teme de tine aici

Serviciul de informații a mai raportat că, din primăvara lui 2023, Moscova a desfășurat în mod activ „operațiuni de informare” care vizează intimidarea rezidenților din țările baltice. Volkov a fost atacat marți în apropierea casei sale de pe strada Žuvedru, într-o zonă de cabane de la periferia orașului Vilnius. Politicianul a fost lovit de 15 ori cu un ciocan. Comisarul general adjunct al poliției, Saulius Tamulevičius, a declarat că unitatea de poliție antiterorism Aras a fost trimisă la locul crimei. Zeci de forțe de securitate continuă să caute probe la casa lui Volkov și pădurea din apropiere.

Nu au fost raportate arestări. Opozantul, a numit incidentul „un salut tipic de gangster din partea lui Putin de la gangsterul Petersburg”.Președintele Lituaniei către Putin: „Nimeni nu se teme de tine aici” Președintele lituanian Gitanas Nauseda a comentat atacul. Potrivit șefului statului, acesta nu exclude ca autoritățile ruse să fie în spatele acestui lucru.

“Este clar că astfel de lucruri sunt planificate și nu ar trebui să fim surprinși. Dar vreau să precizez clar că serviciile vor evalua, vor efectua o investigație și, sper, vor găsi vinovații. Pot să-i spun un singur lucru lui Putin – nimeni nu se teme de tine aici”, a declarat Gitanas Nausėda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.