X

Preşedintele Lituaniei cere ridicarea stării de urgenţă la frontiera cu Belarus

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, s-a declarat în favoarea ridicării stării de urgenţă de-a lungul graniţei cu Belarus, criza migraţiei în regiune fiind rezolvată, în opinia sa, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.

“Problema migranţilor este în prezent rezolvată”, a declarat Nauseda marţi pentru radioul lituanian, adăugând că reglementările care au introdus starea de urgenţă ar putea fi ridicate.

Citeşte şi: Boris Johnson susține că Marea Britanie este incomparabil mai bine plasată în acest decât anul trecut – Black News

Lituania a declarat starea de urgenţă pe 10 noiembrie în timp ce numărul de refugiaţi era în creştere. Migranţii, veniţi din regiuni lovite de război, s-au adunat la graniţa Belarusului cu Lituania încercând să intre în Uniunea Europeană.

Migranţii s-au adunat de asemenea în număr tot mai mare la graniţele cu Polonia şi Letonia, declanşând o criză despre care mulţi au spus că a fost creată în mod deliberat de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a destabiliza Occidentul ca represalii pentru sancţiuni. Lukaşenko a respins acuzaţiile.

La apogeul crizei, mii de migranţi au rămas blocaţi în zona de frontieră pe fondul răcirii vremii.

Lituania a respins migranţii începând din august 2021, dar aproape 4.200 de persoane au trecut ilegal graniţa şi au cerut azil. Poliţia de frontieră a ţării a respins 8.100 de persoane.

Ţările afectate au luat contramăsuri şi starea de urgenţă a Lituaniei a fost iniţial stabilită să se aplice în zona de frontieră până la 14 ianuarie.

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT lângă Haifa – Black News

Cu toate acestea, numărul migranţilor a scăzut de la începutul anului. Poliţiştii de frontieră lituanieni au anunţat că nu au existat încercări de trecere a frontierei duminică şi luni.

Starea de urgenţă este “un instrument cu adevărat puternic pe care trebuie să-l folosim în anumite circumstanţe excepţionale”, a declarat Nauseda, adăugând că, dacă problema redevine acută, parlamentarii ar putea să reimpună măsura.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusGitanas NausedaLituaniastare de urgentauniunea europeana
Categorii: Externe