X

Preşedintele mexican Lopez Obrador dă asigurări că administraţia sa nu spionează jurnalişti sau opozanţi

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat marţi că administraţia sa nu spionează jurnalişti sau opozanţi, el răspunzând astfel acuzaţiei privind utilizarea controversatului software Pegasus, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Potrivit media mexicane, telefoanele a doi jurnalişti şi unui apărător al drepturilor omului au fost infectate de Pegasus în perioada 2019 – 2021.

Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

”Nu este adevărat că opozanţi sau jurnalişti sunt spionaţi”, a spus Lopez Obrador într-o conferinţă de presă.

Software-ul Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină aprobare din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu validarea vânzărilor de arme. După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini.

Israelul a devenit ţinta presiunilor externe la nivel mondial referitoare la acuzaţia că Pegasus a fost folosit abuziv de unele guverne străine pentru a spiona activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

NSO a menţionat că nu poate confirma sau infirma vreun client actual sau potenţial pentru Pegasus. Grupul israelian a precizat că îi este imposibil să opereze software-ul după vânzarea acestuia către un client guvernamental.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale, condusă de gruparea nonprofit Forbidden Stories, ce are sediul la Paris, au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a contribuit la spionarea telefoanelor unor jurnalişti, activişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat – şi şefi de companii din diferite ţări.

Tags: Andres Manuel Lopez ObradorjurnaliştiparisPegasus
Categorii: Știrile zilei