X

Preşedintele mexican pune presiune asupra lui Biden pentru a aborda cauzele migraţiei provenite din America Centrală

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat joi că îi va scrie omologului său american pentru a insista asupra necesităţii de a aborda cauzele migraţiei provenite din America Centrală, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Îi voi trimite o scrisoare pentru că nu putem să ne mulţumim cu reţinerea” migranţilor, a spus Lopez Obrador în conferinţa sa de presă zilnică.

Citește și : Liz Cheney va conduce investigaţia privind asaltul Capitolului

“Trebuie să abordăm cauzele. Oamenii nu îţi părăsesc oraşul de plăcere”, a adăugat el.

Lopez Obrador a propus în mai multe rânduri extinderea unuia dintre programele sale federale de ajutor social în America Centrală, pentru a crea 1,2 milioane de locuri de muncă în regiune.

Acest program le oferă în special subvenţii economice producătorilor agricoli.

Lopez Obrador a propus de asemenea să li se permită celor care ar participa timp de trei ani la acest program să obţină o viză de muncă americană.

În această săptămână, autorităţile mexicane au arestat zeci de migranţi, majoritatea din America Centrală, inclusiv copii, care se îndreptau pe jos spre SUA, fugind de sărăcie şi de violenţă.

“Obiectivul este de a-i menţine pe migranţi în sud-estul ţării cât mai mult posibil”, a declarat Lopez Obrador.

A le permite să traverseze Mexicul “implică numeroase riscuri de încălcări ale drepturilor omului, în special la frontiera de nord”, a adăugat el.

Citește și : Talibanii au defilat cu armele abandonate de americani şi pregătesc formarea guvernului de la Kabul

Mexicul a înregistrat o înmulţire a sosirilor de migranţi care se îndreaptă spre nord după venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, care a promis o abordare mai umană.

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a subliniat de asemenea necesitatea de a aborda cauzele profunde ale migraţiei în timpul vizitei sale în Mexic în iunie, însă a avertizat că acest lucru ar necesita timp.

Tags: America CentralaAndres Manuel Lopez ObradorCasa AlbamexicSUA
Categorii: Știrile zilei