Preşedintele Mexicului boicotează ‘Summitul Americilor’ al lui Biden, din cauză că SUA exclud Cuba, Venezuela şi Nicaragua

Publicat:

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunţat luni că nu va participa la “Summitul Americilor” care începe în aceeaşi zi la Los Angeles, din cauză că SUA exclud Cuba, Venezuela şi Nicaragua, relatează AFP, potrivit agerpres

“Nu merg la summit pentru că nu sunt invitate toate ţările din America. Cred în necesitatea de a schimba politica impusă de secole: excluderea”, a declarat în faţa presei Lopez Obrador, principalul partener al SUA în America latină.


Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

Preşedintele de stânga naţionalist ameninţă de mai multe săptămâni că nu se va deplasa la Los Angeles dacă SUA exclud Cuba, Venezuela şi Nicaragua.

Aceste trei ţări nu vor fi invitate pentru că “SUA continuă să aibă rezerve din cauza lipsei spaţiului democratic şi a respectării drepturilor omului” în Venezuela, Cuba şi Nicaragua, a confirmat luni pentru AFP un responsabil al Casei Albe.

“Regret mult această situaţie, dar nu accept ca nimeni să se plaseze deasupra altor ţări. Nu accept hegemonia, nici a Chinei, nici a Rusiei, a niciunei ţări”, a mai spus preşedintele mexican.

Foarte popular în ţara sa, Andres Manuel Lopez Obrador a precizat că s-ar putea întâlni în iulie la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, cu care spune că se înţelege foarte bine.

“Vreau să vorbesc cu el despre subiectul integrării întregii Americi”, a mai spus Lopez Obrador, dând exemplul Uniunii Europene.

Mexicul, care are o frontieră de 3.200 km cu SUA, trimite 80% din exporturi către marele său vecin din nord, în cadrul unui tratat de liber schimb în care este parte şi Canada.

Cu prilejul summitului, preşedintele Biden speră să încheie un acord de cooperare regională pe o temă explozivă din punct de vedere politic şi care i-a adus critici dure din partea opoziţiei republicane: imigraţia.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

Numărul persoanelor care încearcă să intre în SUA după ce au fugit de sărăcie şi violenţă în America centrală este în creştere. Mii de migranţi se concentrează la frontiera nordică a Mexicului, sperând să poată trece în SUA.

Summitul ar urma de asemenea să abordeze chestiunea schimbării climatice, pandemia de COVID-19 şi “lupta pentru libertate şi democraţie”, a precizat Casa Albă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 24 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 24 iulie în Istorie 24 iulie este a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 24 iulie 2024 

Horoscop 24 iulie 2024  Nativii din zodia Berbec au nevoie de linişte, în timp ce Gemenii evită agitaţia, potrivit stiripesurse. Horoscop 24 iulie 2024 pentru Berbec Energia...

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă Păpușa Barbie cu deficiențe de vedere ajunge azi pe rafturile magazinelor de jucării. Este cea mai recentă din...

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.