X

Preşedintele Mexicului, despre o vizită a consilierilor lui Biden: ‘Nu suntem o colonie!’

Preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a avertizat marţi că ţara sa ”nu este colonia” nimănui, după ce a fost întrebat dacă vizita mai multor consilieri ai omologului său american Joe Biden are rolul de a superviza acţiunile autorităţilor mexicane în vederea opririi valului de migranţi clandestini, potrivit agerpres.  

”Noi nu acceptăm vizite de supervizare. Nu suntem o colonie, nu suntem un protectorat. Mexicul este o ţară independentă şi suverană”, a spus preşedintele la o conferinţă de presă, potrivit agenţiei EFE. ”Dacă-şi imaginează că vin din SUA să ne dojenească, sau că noi ne vom angaja în compromisuri, în negocieri nedemne, atunci se înşală”, a adăugat preşedintele Obrador.

Citește și : Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

O delegaţie formată din înalţi responsabili americani a venit la Ciudad de Mexico pentru a discuta cu guvernul mexican despre valul migrator în creştere la graniţa dintre Mexic şi SUA şi despre cooperarea pentru dezvoltare.

Avem ”relaţii bune cu vecinul nostru (SUA), care este principalul nostru partener economic şi comercial şi frontiera noastră cea mai importantă”, a mai afirmat preşedintele Mexicului la aceeaşi conferinţă de presă. El a descris politica preşedintelui Biden privind migraţia ca fiind ”foarte bună”, dar a apreciat că este nevoie de timp pentru soluţionarea acestei probleme.

Citește și : Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc cele mai mari proteste din Rusia

Spre deosebire de Donald Trump, preşedinte care s-a manifestat radical împotriva migranţilor şi a ridicat un zid la graniţa cu Mexicul, Joe Biden are o atitudine mai tolerantă faţă de migraţie şi a anulat în luna februarie finanţarea alocată continuării proiectului pentru acel zid. De când Biden a devenit preşedinte un puternic val migrator a pornit către SUA. Autorităţile americane au reţinut 100.441 de migranţi clandestini în luna februarie, faţă de 78.442 în ianuarie.

Pentru prima dată, şi după un an de pandemie, Mexicul a anunţat săptămâna trecută controale terestre pentru activităţile neesenţiale la frontiera sa sudică, pe unde vin migranţii dinspre zona Americii Centrale.

Tags: Andres Manuel Lopez ObradorJoe BidenmexicmigrantiSUA
Categorii: Știrile zilei