Preşedintele Mexicului spune că seismul a avut 8,2 grade/Richter, cel mai puternic din ultimii 100 de ani

Publicat:

Enrique Pena Nieto, preşedintele Mexicului, a declarat că seismul care s-a produs în noaptea de joi spre vineri a avut o magnitudine de 8,2 şi a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în această ţară în ultimul secol, informează AP în varianta online, potrivit agerpres.

Preşedintele mexican a confirmat informaţia conform căreia cel puţin cinci persoane au murit în urma seismului. El a mai spus că seismul a produs şi importante pagube materiale. Un milion de persoane au rămas fără electricitate, însă aceasta a fost restabilită în ultimele ore pentru 800.000 dintre ele.


Preşedintele mexican a dezvăluit că au fost înregistrate deja 62 de replici ale seismului şi că este posibil ca una dintre replicile viitoare să aibă o magnitudine de până la 7,2.

Citeşte şi: Cutremur foarte puternic în largul coastelor Mexicului. Cinci oameni au murit –FOTO/VIDEO

U.S. Geological Survey a raportat că un seism cu magnitudinea de 8,1 s-a produs într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuinţe în statul Chiapas. Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri, şi au determinat autorităţile locale să emită o alertă de tsunami.

Valuri care se înscriu în categoria tsunami au fost semnalate deja pe coasta mexicană de la Oceanul Pacific după acest seism.

Pacific Tsunami Warning Center a anunţat că valuri cu înălţimea de 1 metru (peste nivelul mediu al mareelor) au fost măsurate lângă Salina Cruz. Valuri mai mici au fost observate în apropiere de alte regiuni de coastă sau în larg, unde au fost măsurate cu ajutorul unor balize.

Acelaşi centru prevede că alte ţări din America Centrală, precum Ecuador, El Salvador şi Guatemala, s-ar putea confrunta cu valuri cu înălţimi de până la un metru.

Specialiştii afirmă că nu există motive de îngrijorare din acest punct de vedere pentru statul american Hawaii şi insulele din Pacificul de Vest şi de Sud.

Rezidenţii din Ciudad de Mexico – mulţi dintre ei în pijamale – şi-au părăsit locuinţele şi, înspăimântaţi, s-au reunit în grupuri mari pe străzi. Mai multe cartiere au rămas cufundate în întuneric după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă.

Citeşte şi: CATASTROFALA Irma a ucis 14 oameni în Caraibe şi se îndreaptă cu putere spre Florida – FOTO/VIDEO

U.S. Geological Survey a anunţat că seismul s-a produs la 23:49 (ora locală) şi a avut epicentrul la 165 de kilometri vest de Tapachula în statul Chiapas, nu foarte departe de Guatemala, la o adâncime de 69,7 kilometri.

Seismul a cauzat moartea a cel puţin şase persoane, dintre care doi copii în statul mexican Tabasco. 

Arturo Nunez, guvernatorul statului Tabasco, a spus că unul dintre copii a murit după ce un zid s-a prăbuşit, iar celălalt era un bebeluş care a murit într-un spital pentru copii rămas fără electricitate, după ce alimentarea ventilatorului din secţia pentru bebeluşi a fost oprită.

Celelalte trei decese s-au produs în statul Chiapas.

Manuel Velasco, guvernatorul statului Chiapas, a declarat pentru postul Milenio TV că decesele s-au produs în localitatea San Cristobal de las Casas. Două dintre victime sunt femei, care au murit după prăbuşirea unei case şi a unui zid. Manuel Velasco a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere de coastă să îşi părăsească locuinţele ca măsură de precauţie. El a mai precizat că seismul a avariat spitale şi şcoli.

În Guatemala, preşedintele Jimmy Morales a ţinut un discurs la postul public de televiziune în care a îndemnat populaţia să îşi păstreze calmul, în timp ce serviciile de urgenţe verifică dacă s-au produs victime şi pagube materiale.

“Am informaţii neconfirmate despre anumite pagube şi despre moartea unei persoane, deşi nu avem încă detalii”, a spus preşedintele Morales. El a precizat că acel deces neconfirmat s-ar fi produs în statul San Marcos, aflat în apropiere de graniţa cu Mexicul.

Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico şi a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autorităţile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcţiilor de clădiri şi au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasaţi în regiunile de coastă

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate Serviciul Vamal al Republicii Moldova intenționează să atribuie un contract pentru servicii de elaborare...

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu...

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore Pentru ziua de astăzi, vremea în mare măsură nu reprezintă schimbări majore, anunță meteorologii. Precipitații nu se prevăd. Vântul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.