X

Preşedintele mişcării de opoziţie tunisiene Ennahda, arestat sub acuzaţia de instigare

Preşedintele mişcării de opoziţie tunisiene Ennahda, Rached Ghannouchi, a fost arestat luni noapte sub acuzaţia de instigare, a declarat un oficial din Ministerul de Interne agenţiei de presă de stat TAP, preluată marţi de DPA, potrivit agerpres

Potrivit agenţiei de presă tunisiene, personalul de securitate i-a percheziţionat casa lui Ghannouchi şi a confiscat toate probele posibile pentru a fi utilizate într-o anchetă împotriva sa.

Citește și : Putin a vizitat cartierul general militar din regiunea ucraineană Herson

Un mandat de arestare a fost emis de parchetul de pe lângă Divizia judiciară de combatere a terorismului, potrivit TAP.

Agenţia a adăugat că “el va rămâne la dispoziţia anchetei legate de acuzaţii de instigare”.

Mişcarea Ennahda a cerut pe pagina sa oficială de Facebook eliberarea imediată a lui Ghannouchi şi a descris acţiunea ca o “escaladare seriosă”.

Ea a adăugat că liderul partidului a fost dus “într-o locaţie necunoscută”.

Justiţia anchetează alţi doi oficiali ai mişcării Ennahda, Ali Laarayedh, fost prim-ministru, şi Noureddine Bhiri, ex-ministru al justiţiei, care se află în închisoare, în dosare legate de terorism şi instigare împotriva instituţiilor statului.

Opoziţia afirmă că acuzaţiile sunt fabricate şi motivate politic, acuzându-l de asemenea pe preşedintele Kais Saied că subminează fundamentele democraţiei şi instituie un regim autocratic.

Citește și :  Rishi Sunak, anchetat pentru un posibil conflict de interese

Din 2021, Saied şi-a consolidat puterea prin dizolvarea legislativului şi convocarea alegerilor anticipate. Aceste măsuri au condus la un organism reprezentativ nou, semnificativ slăbit. El a convocat de asemenea un referendum constituţional, care i-a acordat puteri mai largi.

Tunisia, mult timp văzută ca singura poveste de succes democratică a Primăverii Arabe 2010-11, rămâne tulburată de revolte economice şi şomaj ridicat.

Tags: EnnahdainchisoareinstigareRached Ghannouchi
Categorii: Sinteze