X

Preşedintele ordinului avocaţilor din Beirut doreşte o anchetă solidă în cazul incendiului din port

Justiţia în Liban se confruntă cu o ‘încercare’ crucială în cazul investigaţiilor privind explozia din portul din Beirut şi al incendiului ‘îngrijorător’ produs la scurt timp după aceea, a apreciat marţi preşedintele Ordinului avocaţilor din capitala libaneză, solicitând ca ambele investigaţii să fie atribuite aceluiaşi judecător de instrucţie, potrivit AFP, scrie agerpres.

Incendiul de joia trecută la un depozit din portul Beirut unde erau stocate ajutoare umanitare a suscitat îngrijorări, mai ales din partea activiştilor şi experţilor care au suspectat o dorinţă de a altera indiciile la o lună după uriaşa deflagraţie din 4 august, care a distrus cartiere întregi din Beirut.

Citește și : SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse sau chineze

Surse din domeniul securităţii au declarat că focul a izbucnit joia trecută într-un sector din punct de vedere tehnic în afara ‘scenei crimei’ din 4 august.

Judecătorul de instrucţie Fadi Sawan a fost însărcinat cu ancheta privind explozia. Dar incendiul este investigat de poliţia militară, sub conducerea Parchetului.

‘Păstrarea scenei deflagraţiei (din 4 august) a fost primul lucru pe care noi l-am cerut’ după explozie, a indicat pentru AFP preşedintele Ordinului avocaţilor din Beirut, Melhem Khalaf. Incendiul de joi şi un altul produs câteva zile înainte în port reprezintă ‘indicii îngrijorătoare’, a spus acesta.

‘Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi nu este deloc liniştitor’, a apreciat Khalaf, adăugând că ‘judecătorul de instrucţie trebuie să pună mâna pe acest dosar şi să continue ancheta’.

‘Justiţia se confruntă astăzi cu o încercare’, a avertizat preşedintele Ordinului avocaţilor din Beirut, cerând ‘independenţă, transparenţă şi rapiditate’ a procedurilor.

Potrivit informaţiilor guvernamentale ‘preliminare’, incendiul de joia trecută s-a declanşat în urma unor ‘reparaţii’ şi ‘scântei’ de la un ferăstrău electric.

Ancheta nu a stabilit dacă a fost un accident sau un act deliberat. O sursă judiciară a declarat pentru AFP că este un ‘caz separat’ de explozie, deoarece pentru ‘moment nu a fost stabilită nicio legătură’ între cele două.

‘Chiar dacă locul incendiului se află în afara scenei deflagraţiei (din port), nu putem nega că aceste (spaţii) sunt foarte aproape’ unul de altul, consideră Omar Nachaba, cercetător în criminologie, evocând o ‘coincidenţă suspectă’.

Explozia din 4 august, soldată cu peste 190 de morţi şi peste 6.500 de răniţi, a fost provocată de o cantitate imensă de nitrat de amoniu depozitat timp de peste şase ani în port.

Citește și : Un fost lider al sârbilor bosniaci a murit de COVID-19

Preşedintele Michel Aoun, prim-ministrul demisionar Hassan Diab şi membrii guvernului său au fost avertizaţi despre pericolul nitratului depozitat în port.

În acest context, mulţi se tem de un eşec al anchetei, mai ales că justiţia în Liban nu este imună la presiunile politice.

Autorităţile libaneze au respins apelurile pentru o anchetă internaţională, totuşi anchetatori francezi şi americani participă la investigaţiile libaneze.

Tags: BeirutFadi SawanLibanMelhem Khalaf
Categorii: Sinteze