Preşedintele parlamentului bulgar a demisionat pentru a evita o criză politică

Publicat:

Preşedintele parlamentului unicameral bulgar Dimităr Glavcev a demisionat vineri pentru a evita o criză politică în momentul în care Bulgaria se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează Reuters, preluat de MIA, potrivit agerpres.

Socialiştii din opoziţie i-au cerut demisia lui Glavcev şi au ameninţat că vor boicota sesiunile parlamentului până când va renunţa la funcţie, după ce acesta i-a ordonat liderei lor, Kornelia Ninova, să plece din parlament pentru ofense aduse miercuri unor deputaţi şi membri ai guvernului.


Dimităr Glavcev, care şi-a descris demisia drept un act moral, a afirmat că intenţia sa a fost de a restabili calmul în parlament şi de “a nu umbri” preşedinţia bulgară a UE.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

“Am spus întotdeauna că statul şi stabilitatea sunt mai importante decât orice”, a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov.

Parlamentul a votat pentru numirea lui Ţvetei Karaianceva, membru important al partidului de guvernământ GERB, în locul lui Glavcev.

“Glavcev a făcut o greşeală, însă demisia sa este doar o măsură de prevenţie şi nu va conduce la o criză parlamentară sau la căderea guvernului”, a precizat Daniel Smilov, analist la Centrul bulgar pentru Strategii Liberale.

Kornelia Ninova ceruse venirea premierului Borisov în parlament pentru a-şi clarifica o afirmaţie făcută cu câteva zile mai devreme în sensul că unele persoane din legislativ ar fi implicate în trafic de droguri. După ce preşedintele legislativului i-a cerut să părăsească sala pe motiv că i-ar fi insultat pe deputaţi şi pe premier, deputaţii socialişti au început să scandeze ‘Demisia! Demisia!’, bătând ritmul în bănci. În răspuns, Glavcev a suspendat pentru două şedinţe un reprezentant al socialiştilor, iar aceştia au decis să părăsească sala şi au început să strângă semnături pentru demisia preşedintelui camerei.

Guvernul de centru-dreapta al lui Borisov dispune de o majoritate de un singur mandat în legislativ, dar este susţinut de o mică formaţiune populistă, Patrioţii Uniţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.