X

Preşedintele parlamentului bulgar a demisionat pentru a evita o criză politică

Preşedintele parlamentului unicameral bulgar Dimităr Glavcev a demisionat vineri pentru a evita o criză politică în momentul în care Bulgaria se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează Reuters, preluat de MIA, potrivit agerpres.

Socialiştii din opoziţie i-au cerut demisia lui Glavcev şi au ameninţat că vor boicota sesiunile parlamentului până când va renunţa la funcţie, după ce acesta i-a ordonat liderei lor, Kornelia Ninova, să plece din parlament pentru ofense aduse miercuri unor deputaţi şi membri ai guvernului.

Dimităr Glavcev, care şi-a descris demisia drept un act moral, a afirmat că intenţia sa a fost de a restabili calmul în parlament şi de “a nu umbri” preşedinţia bulgară a UE.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

“Am spus întotdeauna că statul şi stabilitatea sunt mai importante decât orice”, a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov.

Parlamentul a votat pentru numirea lui Ţvetei Karaianceva, membru important al partidului de guvernământ GERB, în locul lui Glavcev.

“Glavcev a făcut o greşeală, însă demisia sa este doar o măsură de prevenţie şi nu va conduce la o criză parlamentară sau la căderea guvernului”, a precizat Daniel Smilov, analist la Centrul bulgar pentru Strategii Liberale.

Kornelia Ninova ceruse venirea premierului Borisov în parlament pentru a-şi clarifica o afirmaţie făcută cu câteva zile mai devreme în sensul că unele persoane din legislativ ar fi implicate în trafic de droguri. După ce preşedintele legislativului i-a cerut să părăsească sala pe motiv că i-ar fi insultat pe deputaţi şi pe premier, deputaţii socialişti au început să scandeze ‘Demisia! Demisia!’, bătând ritmul în bănci. În răspuns, Glavcev a suspendat pentru două şedinţe un reprezentant al socialiştilor, iar aceştia au decis să părăsească sala şi au început să strângă semnături pentru demisia preşedintelui camerei.

Guvernul de centru-dreapta al lui Borisov dispune de o majoritate de un singur mandat în legislativ, dar este susţinut de o mică formaţiune populistă, Patrioţii Uniţi.

Tags: Boiko BorisovBulgariaDimităr GlavcevGERBKornelia NinovaparlamentŢvetei Karaianceva
Categorii: Diaspora