X

Preşedintele parlamentului de la Skopje susţine că nu a putut vota la referendumul privind schimbarea numelui Macedoniei

Preşedintele parlamentului de la Skopje, Talat Dxaferi, membru al minorităţii albaneze, a afirmat duminică seară că nu a putut vota deoarece numele său “nu figura pe listele electorale” pentru referendumul vizând schimbarea numelui Macedoniei, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Nu mi-am putut exercita dreptul democratic pentru că numele meu nu figura pe listele electorale. Sper că a fost un caz izolat”, a declarat Talat Dxaferi, potrivit presei macedonene.

Citește și : Referendum în MACEDONIA: Peste 90% din voturi au fost în favoarea schimbării numelui

Membru al principalului partid al minorităţii albaneze, DUI, Talat Dxaferi a fost un partizan al acordului cu Grecia la referendumul consultativ care a obţinut peste 90% din voturile exprimate.

Acest scrutin a fost însă marcat de un puternic absenteism, numai o treime dintre alegătorii înscrişi mergând să voteze.

În consecinţă, opoziţia de dreapta a contestat legitimitatea rezultatului care trebuie validat de parlament.

Desemnarea la preşedinţia parlamentului a lui Talat Dxaferi în aprilie 2017 a provocat violenţe în clădirea legislativului: militanţi naţionalişti macedoneni au invadat sala de şedinţe, unii dintre ei i-au lovit violent pe deputaţi, printre care pe viitorul premier, social-democratul Zoran Zaev.

Citește și : Macedonia: Premierul Zaev ameninţă cu alegeri anticipate

Acesta din urmă a reuşit să răstoarne dreapta de la putere făcând alianţă cu partidele minorităţii albaneze care, potrivit estimărilor, numără între 20 şi 25% din populaţia acestei mici ţări balcanice cu 2,1 milioane de locuitori.

Potrivit preşedintelui comisiei electorale, Oliver Derkovski, votul s-a desfăşurat “într-o atmosferă bună, în linişte, cu câteva incidente minore”.

Tags: absenteismDUIgreciaSkopjeTalat Dxaferi
Categorii: Diaspora