X

:Preşedintele parlamentului suedez îşi asumă un rol activ în tentativa de formare a guvernului

Preşedintele parlamentului suedez, Andreas Norlén, a decis luni să conducă discuţiile vizând formarea unui nou guvern, după eşecul liderului partidului conservator, urmat de cel al premierului social-democrat suedez în exerciţiu, la aproape două luni în urma scrutinului legislativ care a rezultat într-un parlament foarte fragmentat, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Rolul meu va fi mai activ’, a anunţat într-o conferinţă de presă Andreas Norlén, după o întâlnire cu toţi şefii partidelor parlamentare.

Citește și : Franța: Cod roşu de vânt puternic în Corsica

Discuţiile, pe care preşedintele parlamentului le-a calificat drept ‘un pas bun (…) pentru a ne apropia de un vot în cameră’, urmează să înceapă marţi.

Premierul în exerciţiu, social-democratul Stefan Lofven, a anunţat în cursul zilei că a eşuat în încercarea de a forma un nou guvern, după ce, cu două săptămâni în urmă, liderul conservatorilor, Ulf Kristersson, renunţase în aceeaşi tentativă.

Alegerile legislative de pe 9 septembrie nu au desemnat un câştigător susceptibil să poată construi o coaliţie stabilă.

Partidul social-democrat a rămas formaţiunea cu cele mai multe locuri în legislativ, iar coaliţia sa de centru-stânga a păstrat un avans faţă de Alianţa de centru-dreapta, cu 144 de mandate faţă de 143, din totalul de 349. Ambele blocuri sunt minoritare în parlament.

Stefan Lofven a fost demis la sfârşitul lui septembrie printr-o moţiune de cenzură a Alianţei de centru-dreapta, cu voturile Democraţilor Suedezi (SD, extremă dreapta), cel de-al treilea grup parlamentar, cu 62 de mandate.

Citește și : Abordarea NATO faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării (Aleksandr Gruşko)

Preşedintele parlamentului poate propune de patru ori unor candidaţi să încerce formarea unui guvern. Dacă nicio tentativă nu se soldează cu o reuşită, vor fi convocate noi alegeri, ceea ce ‘ar fi un mare eşec’, după cum a recunoscut preşedintele legislativului.

Tags: Andreas NorlénguvernparlamentStefan LofvenUlf Kristersson
Categorii: Diaspora