X

Preşedintele parlamentului turc acuză ‘islamofobia primitivă’ a lui Macron

Preşedintele parlamentului turc, Mustafa Sentop, a criticat miercuri ‘islamofobia primitivă’ a şefului statului francez Emmanuel Macron, ca reacţie la măsurile anunţate de acesta în ajun împotriva ‘separatismului islamist’, transmite AFP, scrie agerpres.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Sentop a susţinut că anunţurile de marţi ale lui Macron, din cursul unei deplasări la Mulhouse (estul Franţei), privind ‘lupta împotriva separatismului islamist’ sunt ‘semnul unei islamofobii primitive’.

Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

Macron a afirmat că ‘islamul politic nu îşi are locul’ în Franţa şi, citând în special Turcia, a dat asigurări că nu va permite ‘niciunei ţări să alimenteze pe teritoriul Republicii un separatism, fie el religios, politic sau identitar’.

Remarcând prezenţa a numeroşi locuitori de origine turcă la Mulhouse, Macron a subliniat că aceştia sunt ‘pe deplin francezi’ şi că trebuie să aibă ‘aceleaşi drepturi ca toţi francezii’, dar şi că trebuie să se ‘supună aceloraşi legi ca toţi francezii’. ‘Dar nu putem avea legile din Turcia pe teritoriul Franţei’, a insistat el.

Macron a mai anunţat că programele de cursuri facultative în limbi străine predate de profesori desemnaţi de guvernele altor state, printre care Turcia, vor fi eliminate în viitorul an şcolar.

‘Franţa ar trebui să se confrunte cu trecutul său rasist şi plin de masacre, în loc să inventeze un inamic imaginar ca separatismul islamist’, a adăugat Sentop.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

El a mai acuzat Franţa că ‘perturbă pacea în Sahel şi în Libia’ prin livrarea de arme către forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte al estului libian, ‘semănând astfel haosul în lumea musulmană’.

Relaţiile diplomatice dintre Paris şi Ankara s-au tensionat în ultimele luni, în special pe tema conflictelor din Siria şi Libia sau a ambiţiilor Turciei legate de zăcămintele de hidrocarburi în Mediterana de Est.

Tags: Emmanuel MacronfrantaKhalifa HaftarMulhouseMustafa Sentopsahelturcia
Categorii: Diaspora